Scheveningen bereidt zich voor op vannacht

Den Haag - Bewoners van Duindorp werken aan de bouw van de vreugdevuur op het Zuiderstrand in Den Haag . De door het jaar heen verzamelde pallets worden opgestapeld en op oudejaarsavond verbrand - Pierre Crom

Bewoners van de Scheveningse wijk Duindorp, gisteren, stapelen pallets tot een grote toren. Komende Oudjaarsnacht gaat de fik erin voor het traditionele vreugdevuur op het Zuiderstrand van Den Haag. De voorbereidingen zijn al maanden geleden in gang gezet. Al die tijd hebben de Duindorpers pallets verzameld.

Hoe groter en mooier de palletberg, des te meer reden om geen illegale vreugdevuren meer te organiseren – een fenomeen waar Den Haag al jaren mee in de maag zit. Daarom zijn er steeds meer van zulke ‘georganiseerde’ vuren.

Vreugdevuren bestaan in verschillende culturen. Vooral rond de jaarwisseling worden ze ontstoken. Zo wordt het voorbije jaar symbolisch verbrand en achtergelaten. Op naar een nieuw jaar.

En morgen? Dan springen een paar kilometer verderop duizenden deelnemers aan de Nieuwjaarsduik in de Noordzee.