Robotarmen aansturen met de gedachten

Een 58-jarige vrouw, al bijna 15 jaar verlamd na een hersenbloeding, bracht vorig jaar weer een flesje naar haar mond en dronk er met een rietje uit. Ze stuurde een robotarm aan met gedachtekracht. Dit jaar haalden haar onderzoekers en zij Nature. De vrouw had elektroden in haar motorische cortex geïmplanteerd gekregen, het hersengebied dat normaal bewegingen aanstuurt. Die elektroden registreerden daar de reacties van de (nog steeds functionerende) hersencellen als de vrouw zich voorstelde dat ze de robotarm bewoog. De onderzoekers zorgden ervoor dat de robotarm echt op die zenuwcelsignalen ging reageren. Het het zal nog wel jaren duren voordat verlamden op grote schaal met dit soort implantaten geholpen kunnen worden. Maar dit onderzoek is wel zeer veelbelovend. (EdB)