Reddingsbrigade verwacht recordaantal nieuwjaarsduikers

Reddingsbrigade Nederland verwacht dat morgen een recordaantal mensen het water in gaat voor de traditionele nieuwjaarsduiken. Zo’n honderdduizend mensen zouden van plan zijn deel te nemen aan de nieuwjaarsduik, die op zeker honderdvijftig plaatsen wordt georganiseerd.

Archieffoto uit 2010 van de nieuwjaarsduik bij Scheveningen. Foto ANP / Robin Utrecht

Reddingsbrigade Nederland verwacht dat morgen een recordaantal mensen het water in gaat voor de traditionele nieuwjaarsduiken. Zo’n honderdduizend mensen zouden van plan zijn deel te nemen aan de nieuwjaarsduik, die op zeker honderdvijftig plaatsen wordt georganiseerd.

Vorig jaar trotseerden nog zo’n 89 duizend mensen de winterkou. Het aantal deelnemers groeit elk jaar, zegt directeur van de reddingsbrigade Raymond van Mourik tegen persbureau Novum. “Sinds Unox het heeft opgepakt wordt het steeds groter. Het groeit uit tot een alternatief voor de Elfstedentocht”, aldus Van Mourik.

Aantal duiken afgelast vanwege hoogwater

Op een aantal plaatsen, vooral rond rivierstranden en op plekken waar vanaf kades wordt gedoken, gaan de nieuwjaarsduiken vanwege hoogwater niet door. Tot dusver zijn er in ieder geval vijf duiken, onder meer in Opheusden, afgelast.

De reddingsbrigade raadt mensen aan om niet te duiken op plekken waar geen toezicht is. Daarnaast moeten duikers zich na de duik niet zo snel mogelijk dik aankleden. Van Mourik:

“Als je meteen dertien lagen aantrekt terwijl je het nog koud hebt, kan die kou nergens naartoe. Drink wat warms, van binnen opwarmen werkt het beste.”