Porto Vecchio, Corsica

Eigenlijk is de Tour de France voor de inwoners van Porto-Vecchio al begonnen.

Op het pleintje bij de jachthaven op de zuidpunt van Corsica zijn de spandoeken vast opgehangen, de plaatselijke middenstand heeft posters met de aankondiging van Le Grand Départ achter het raam. Hier zal op zaterdag 29 juni ’s werelds grootste wielerronde van start gaan. ‘Welkom in Corsica voor de Tour de France 2013’, staat op iedere gevel.

Het is de honderdste Tour. „Dat is een feestje waard”, zegt stamgast Phillippe Casanova van Café Marine, knabbelend aan een croissant. Dat de wielersport het afgelopen jaar overschaduwd werd door onthullingen over dopingschandalen doet daar voor hem niets aan af. „Het blijft een geweldig groot sport evenement, waar we hier in de regio allemaal van profiteren. Al geef je mij twee keer zoveel epo als Lance Armstrong, dan nog kan ik hem onmogelijk bijhouden. Hoe ze het doen, doen ze het”, vindt Casanova. „Wielrenners blijven sportmensen”.

Na de eerste etappe van Porto-Vecchio via badplaats Bonifacio naar Bastia, de tweede stad van het Franse eiland, zal de Tour voor nog twee etappes op Corsica blijven. De precieze routes zijn nog niet duidelijk, zegt de medewerkster van de plaatselijke VVV, maar dat het eiland met zijn vele smalle bergweggetjes een logistieke uitdaging krijgt, staat voor haar vast. In Porto-Vecchio zelf zullen nooit genoeg hotelkamers zijn om het hele peloton van Tourvolgers onder te brengen, zegt ze. „Ik hoop maar dat dat allemaal goed gaat”

Minder uitgesproken is de zorg of de nationalistische beweging van Corsica zich rustig zal houden. In de nacht van 7 op 8 december, aan de vooravond van een weekend vol Tourfeestjes voor gewone Corsicanen, ontploften toen bij 26 vakantiehuizen van Fransen van het vasteland bommen en bommetjes. Er was alleen schade, maar het Front de Libération Nationale de la Corse (FLNC), dat de aanslagen een week later opeiste, liet weten dat het nog niet uitgestreden is voor meer autonomie voor het eiland dat in de achttiende eeuw korte tijd onafhankelijk was.

„U heeft het over doping, wij hebben zo onze eigen problemen”, is het enige dat Casanova erover kwijt wil.

    • Peter Vermaas