Politie blij dat jaarwisseling ‘nat en winderig’ gaat verlopen

De politie hoopt dat het verwachte slechte weer het aantal incidenten rond de jaarwisseling omlaag brengt. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De politie is blij dat de komende jaarwisseling naar verwachting druilerig verloopt. Omdat er regen en harde wind wordt voorspeld, zullen veel mensen minder lang buiten zijn en dat verkleint de kans op veel incidenten, denkt de Algemene Nederlandse Politie Vereniging (ANPV).

Weeronline.nl verwacht dat de jaarwisseling in het hele land bewolkt en nat verloopt, met temperaturen rond de negen graden. Het kan soms “flink” regenen en naar verwachting houdt de regenval gedurende de nacht aan. De wind is vanavond en vannacht vrij krachtig tot krachtig (windkracht 5-6).

‘Hulpverleners lopen meer risico bij helder weer’

“Als mensen een uurtje minder buiten staan is dat al winst”, zei de voorzitter van de ANPV, Walter Welting, vanochtend tegen persbureau Novum. Hulpverleners lopen volgens hem bij een natte bewolkte jaarwisseling een stuk minder risico dan bij droog en helder weer:

“Mensen ervaren minder overlast en schakelen minder snel de politie in. Dan is de kans dus ook kleiner dat agenten of hulpverleners met vuurpijlen worden beschoten.”

Bij druilerig weer gaan minder mensen naar buiten om vuurwerk af te steken en blijven ze ook minder lang buiten, zegt Welting:

“Het gaat ons er niet om het plezier voor anderen te bederven. Het is een beetje dubbel, zelf houd ik natuurlijk ook meer van helder weer. Maar de veiligheid van mijn collega’s vind ik toch belangrijker.”

    • Pim van den Dool