Politici betuigen Amanat nu wel eer

De crematie van de 23-jarige vrouw, die stierf na een verkrachting, draaide uit op een betoging tegen de laksheid van de staat.

Leden van de studentenbeweging van oppositiepartij Bharatiya Janata botsten gisteren in Delhi met de politie. Ze eisten maatregelen tegen geweld tegen vrouwen. Foto AP

De premier stond klaar op het vliegveld toen de lijkkist arriveerde. Overal in India werden wakes gehouden. En er waren ook honderden politieagenten op de been, gisteren in de Indiase hoofdstad Delhi. De crematie van de 23-jarige studente die eerder deze maand slachtoffer werd van een gewelddadige groepsverkrachting, was dan ook een nationale gebeurtenis.

Het dood van de studente, vrijdagavond, heeft de beroering over de verkrachting in India verder vergroot. Op 16 december werd de studente – haar naam is onbekend – samen met haar vriend (28) in een bus in Delhi aangevallen door een groep dronken mannen. Een uur lang werd de vrouw mishandeld. De buschauffeur, week volgens persbureau Reuters af van zijn route en nam deel aan de verkrachting. Zes mannen, onder wie de buschauffeur, werden aangehouden en zitten vast.

De verkrachting en de dood van de vrouw, door Indiase media ‘Amanat’ (Urdu voor schat) gedoopt, staan nu symbool voor de zeer kwetsbare positie van vrouwen in India. Op de voorpagina van de veelgelezen krant Hindustan Times stond gisteren slechts één artikel, opgemaakt in de vorm van een kaars. ‘She lit a flame’, staat erboven: „Zij ontstak een vlam”.

De studente fysiotherapie was een goedlachse, levenslustige en strijdvaardige vrouw, schrijft de krant. In het ziekenhuis in Singapore, had ze nog gezegd dat ze hoe dan ook wilde getuigen tegen haar aanranders. Vrijdagavond bezweek ze aan inwendige bloedingen en een longinfectie, gevogen van de verkrachting.

Zo’n tweeduizend betogers eisten gisteren in Delhi maatregelen tegen het geweld tegen vrouwen. „Gerechtigheid” en „doodstraf” werd er geroepen. Net als afgelopen week braken rellen uit. Vandaag staat een nieuwe betoging gepland.

De woede richt zich tegen Indiase politici die nooit iets hebben gedaan om het wijdverbreide probleem aan te pakken. Premier Manmohan Singh probeerde betrokkenheid te tonen door voor de aankomst van de lijkkist op het vliegveld te verschijnen, maar veel Indiërs twijfelen aan zijn oprechtheid. Een weeklang zweeg Singh over de zaak.

Volgens officiële cijfers wordt in Delhi elke veertien uur een vrouw verkracht. Het aantal verkrachtingen is volgens statistieken sinds 2007 met circa 17 procent toegenomen.

De media krijgen nu ook aandacht voor andere verkrachtingszaken die doorgaans onbesproken blijven. In Kolkata (Calcutta) kreeg de politie zaterdag een melding van een vrouw die door zes mannen was verkracht. Haar echtgenoot kreeg zuur in zijn gezicht gegooid; het lichaam van de vrouw werd na de verkrachting in een vijver gegooid. In Punjab werden donderdag politieagenten geschorst, omdat ze niets deden toen een achttienjarige vrouw daar aangifte deed van groepsverkrachting. De vrouw pleegde daarna zelfmoord.

De onbeschermde positie van de vrouw is niet alleen aan de politiek of justitie te wijten, zo klinkt het in het publieke debat. Op een forum van de Hindustan Times zegt Ranjit: „Meer en meer vrouwen in India krijgen nu onderwijs en zijn mondig, maar de Indiase maatschappij, met haar feodale trekken, past zich daar niet snel genoeg aan aan. De schuld geven aan de partij die de macht heeft is niet genoeg. Er zijn veel andere redenen, die vooral met cultuur en mentaliteit te maken hebben.” Volgens de krant The Indian Express is de houding van de politie ook cultureel. Haar werkwijze „weerspiegelt de vrouwenhaat om ons heen. In plaats van actief te strijden voor de rechten van burgers die toevallig vrouw zijn”.