Pakistan laat nog eens vier Afghaanse Talibaanleden vrij

Pakistan heeft nog eens vier Afghaanse Talibaanleden vrijgelaten. Onder hen is de voormalige minister van Justitie. Het lijkt een volgende aanwijzing dat Islamabad achter vredesbesprekingen met de Talibaan staat.

Dat meldt persbureau Reuters, dat zich baseert op een Pakistaanse regeringsfunctionaris. Afghanistan, dat de vrijlating tegenover Reuters bevestigt, drong er bij Pakistan de afgelopen tijd op aan om Talibaanleden vrij te laten, zodat er overleg tussen de partijen op gang kan komen voordat de meeste NAVO-troepen het land eind 2014 verlaten. In de afgelopen weken werden al meerdere Talibaanleden vrijgelaten.

Pakistan is een belangrijke pion in de regio en van groot belang voor de stabiliteit in Afghanistan. Ze steunen het plan van Afghanistan om van de Talibaan een politieke partij te maken. De vrijlatingen van vandaag zouden dat onderstrepen.

Volgens een Afghaanse functionaris hebben de vandaag vrijgelaten Talibaanleden nauwe banden met leider Mullah Mohammad Omar en kunnen ze van belang zijn bij vredespogingen.

    • Peter Zantingh