Overschat

Lijstjesliefhebbers kregen de laatste dagen veel overzichten van hoofdrolspelers in 2012, en mensen op wie we moeten letten in 2013. Wat ik miste was een lijst van personen op wie we te veel hebben gelet in 2012. Hieronder mijn toptien.

1. Henk Bleker. Kreeg publiciteit met de Hedwigepolder, de relatie met een veel jongere journaliste en ‘het briefje van Mauro’. Het opmerkelijkste moment was zijn kandidaatstelling voor het fractievoorzitterschap, nadat hij meerdere malen had aangekondigd dat ‘het Groningse trekpaard’ (hijzelf) zich alleen zou opwerpen bij gebrek aan andere kandidaten. Hij eindigde kansloos en sindsdien heeft men niets meer van hem vernomen.

2. De rayonhoofden. Werden door de media benaderd als orakels. En dat terwijl jan modaal allang in de smiezen had dat er geen Elfstedentocht ging komen.

3. Tofik Dibi. Zei BAM, wierp zijn stropdas af, en daarna… niks. Nou ja, zijn partij werd ruim gehalveerd.

4. Hero Brinkman. Stapte met veel rumoer uit de PVV en had grootse plannen met democratie. Was er na het bekijken van de exitpolls nóg van overtuigd dat hij drie zetels ging halen. Nu alweer een tijdje niets van gehoord.

5. Badr Hari. Onduidelijk waarom er zo uitgebreid over hem bericht moest worden.

6. Tanja Nijmeijer. Dagenlang hoorden we dat ze ‘misschien’ naar Cuba ging als afgezant van de FARC. Interessant! Of… niet?

7. Maurice de Hond. Wist de campagne naar zijn hand te zetten met zijn maniakale gepeil, en bleek er toch nog weer naast te zitten.

8. Lenie ’t Hart.

9. Mitt Romney. Zijn zoon Tagg verklapte een week geleden in de Boston Globe dat zijn vader totaal geen zin had in het presidentschap. Misschien was Romney nooit van plan te winnen en hebben we een jaar lang gekeken naar een schijncampagne.

10. De Maya’s. De wereld is niet vergaan.

Morgen begint een nieuw jaar met nieuwe kansen. Ik zou zeggen: blaas een bus op, test het ijs, houd een peiling, of red een bultrug. Wie weet ben jij de overschatte mediapersoonlijkheid van 2013!

    • Floor Rusman