Ontroerende en opzwepende liedjes van Cole Porter

High Society (Charles Walters, 1956),Eerste van 4 filmklassiekers van MAX. Ned. 2, 18.00 - 19.45 uur

Het onderhoudende High Society was een van de laatste successen van Cole Porter, de Amerikaanse musicalcomponist wiens liedjes behoren tot wat ‘the great American songbook’ wordt genoemd. Beroemde artiesten namen zijn werk op, van Ella Fitzgerald tot Dionne Warwick. Voor het ‘Red, Hot + Blue’-project zong Iggy Pop samen met Deborah Harry in 1991 het hilarische liedje Well, Did You Evah uit High Society.

Porter baseerde zich voor deze film op The Philadelphia Story uit 1941, wat weer een adaptatie was van Philip Barry’s gelijknamige toneelstuk. In High Society zijn Frank Sinatra en Bing Crosby voor het eerst samen te zien. Louis Armstrong verzorgt een paar sterke gastoptredens. In het opzwepende nummer Now You Has Jazz leggen hij en Crosby bijvoorbeeld op muzikale wijze uit wat de ingrediënten van een jazznummer zijn, het resultaat swingt de pan uit. Sinatra croont op fenomenale wijze de ballade You’re Sensational en zingt samen met de in juli overleden actrice Celeste Holm Who Wants to be a Millionaire? Crosby voert samen met Grace Kelly – in haar zangdebuut – het nummer True Love uit, toen het op single uitkwam, werd het goud.

Haar ‘true love’ was prinses Rainier van Monaco met wie zij in 1956 trouwde. High Society was de laatste film van Grace Kelly voordat zij zich voorgoed terugtrok uit de filmwereld. Snik.

    • André Waardenburg