Onderzoekers boycotten Elsevier

De Britse wiskundige Timothy Gowers ergerde zich zo aan Elsevier, uitgever van wetenschappelijke tijdschriften, dat hij op 21 januari een woedende blog schreef. Over de almaar stijgende prijzen voor wetenschappelijke tijdschriften, over Elseviers verzet tegen open access (voor iedereen toegankelijke) tijdschriften, en over de praktijk dat bibliotheken gedwongen worden ongewenste tijdschriften te kopen omdat Elsevier die alleen in combinatie met wel gewenste bladen aanbiedt. Tylor Neylon, een Amerikaan die software ontwikkelt, las de blog en zette een dag later een website op waar mensen konden intekenen voor een Elsevier-boycot. Inmiddels hebben 13.000 wetenschappers over de hele wereld beloofd niet in Elsevierbladen te publiceren en geen artikelen te reviewen voor Elseviertijdschriften. Nature plaatste Timothy Gowers in de top tien van wetenschappers die er het meest toe deden in 2012. (MadB)