Oesters bij McDonald's

Ze weten in het hoofdkantoor van Big Mac vast nog niet dat ze langs de weg oesters kunnen gaan uitserveren van eigen erf. Maar het kan. Wie zelf frieten maakt, thuis, spoelt de verse patatbalkjes eerst af. Met zetmeel verrijkt water gaat door de gootsteen als de kok geen varken houdt die het op kan slurpen. Dat water kan gaan stinken. In Kruiningen weten ze er van. Achter het station van Kruiningen staat een reusachtige frietfabriek die patat maakt voor McDonald’s. Vanuit de trein tussen Vlissingen en Bergen op Zoom is hij goed te zien. Stoom. En soms te ruiken. Afvalwater. Er zijn plannen om dat water te laten reinigen door algen. Het levert schoon water op en een forse hoeveelheid algen.

De belangstelling voor algen groeit in de levensmiddelenindustrie en ze doen al dienst als veevoer in Yerseke, dicht bij de patatfabriek. Een sensatie. In gevangenschap zijn uit oesters, het vee, oestertjes geboren. Ze groeien sneller dan wilde oesters in de zee. Ze worden gehouden in vijvers met zout water. Biologen in dienst van Zeeuwse mosselmannen hebben kunnen vaststellen dat oesters liever de ene algensoort eten dan de andere. Ze filteren algen uit het water. Wordt aan dat water de favoriete alg toegevoegd, ook gekweekt in gevangenschap, dan eet de oester zich veel sneller dik. Uit zee is pas na drie jaar een oester de moeite waard om mee naar huis te nemen, de vetgemeste oesters uit de zoute vijver zijn al binnen twee jaar klaar voor oudjaar. En ze smaken uitstekend. Ze winnen prijzen bij blindproeverijen. Een naam hebben ze ook. Caresse.

Vers uit de vijver, klep open, is nog goed te zien wat de oester at. Een propje algen in de maag. Hoe smaken algen in een oester? Naar oester. Of oesters smaken naar alg. Dat donkere propje, dat willen de mensen niet, denkt Yerseke. De oesters uit de vijver worden daarom nog een paar dagen in schoon zeewater gezet. Ze eten hun maag leeg zodat ze er onberispelijk uit zien.

De algen beginnen hun leven in een jampotje met water waarin ze zich vermenigvuldigen. Daarna gaan ze in grotere vaten om verder uit te dijen om ten slotte in het water in de oesterputten te worden gedaan. De patatfabriek speelt nog geen rol, maar dat kan komen.

„We doen onderzoek naar de kweek van algen op aardappelspoelwater en hopen dat dat water in de toekomst gebruikt kan worden als nutriënt voor algenkweek”, zegt een oesterbioloog.

Als je dan bedenkt in welke enorme hoeveelheden spoelwater beschikbaar is hoef je geen fantast te zijn om te voorspellen dat oesters weer volksvoedsel worden. En McDonald’s kan er heel goedkoop aan komen, uit eigen afval.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.

    • Wouter Klootwijk