OC&C ook in 2013 kritisch & een tikkeltje eigenwijs

Door

Met veel plezier biedt OC&C Strategy Consultants u deze speciale jaareditie van NRC Handelsblad aan als attentie bij ons beste wensen voor 2013. Een herinnering aan een zonder meer gedenkwaardig jaar: denk aan de sportieve – en soms weergaloze! – hoogtepunten in een enthousiast Londen, de verrassende verkiezingsuitslag van afgelopen september en de snelle formatie die erop volgde, de herverkiezing van president Obama enzovoort. In deze jaareditie passeren alle hoogtepunten nog eenmaal de revue.

Ook voor onze firma is het afgelopen jaar – we durven het bijna niet te zeggen – bijzonder goed geweest: we hebben meer projecten mogen doen voor onze langjarige relaties, en we hebben ook weer een aantal nieuwe en interessante cliënten aan onze firma kunnen binden. Zoals altijd waren we ook het afgelopen jaar weer kritisch en een tikkeltje eigenwijs, maar stelden we het belang van onze cliënten altijd voorop.

Dat we ons werk (voor onszelf geldt dat wat minder) heel serieus nemen, is hopelijk bekend. Vanaf ‘dag 1’ is strategie voor ons iets dat handen en voeten heeft, en ook op feiten en cijfers gestoeld is. Van ons geen visionaire prietpraat zonder gedegen onderbouwing. Het succes in termen van winstgevende groei bij onze cliënten is onze maatstaf. Als uitdager in de volwassen consulting-markt is het steeds weer een speciaal genoegen ook voor de uitdagers in het bedrijfsleven te werken: ondernemers en directies die geen behoefte hebben aan rapporten waarin bestaande meningen worden bevestigd, maar die op zoek zijn naar de vaak onconventionele maar tegelijk praktische oplossingen waarmee zij de bedrijfstak naar hun hand kunnen zetten. Voor deze cliënten werken wij met heel veel plezier en trots. We noemen geen namen, maar ook wat dit betreft was 2012 voor ons een topjaar.

Dit jaar hebben we meer dan in andere jaren nieuwe medewerkers aangetrokken. Ruim vijftien toptalenten hebben we aan ons team kunnen toevoegen. Dit was nodig voor de groei, maar ook voor de zo noodzakelijke doorstroming. Zodra OC&C’ers wat langer bij cliënten werken, wordt er hard aan hen getrokken. De telefoontjes die we dan ontvangen – ‘die consultant van jullie is nu echt klaar voor een carrière in de lijn’ – ontvangen we met een gemengd gevoel. Maar hoe jammer het ook is om een ervaren medewerker te zien vertrekken, een compliment voor de kwaliteit van onze mensen is het natuurlijk wel. We blijken dan toch een uiterst praktische leerschool te bieden voor de toekomstige leiders van het bedrijfsleven.

Internationaal blijven we stappen maken. De groei in China is inspirerend, en ook de kantoren in Hongkong en Shanghai blijken een magneet voor medewerkers van OC&C uit de Benelux. Met de opening van een kantoor in Polen hebben we het afgelopen jaar een belangrijke stap richting het oosten van Europa gezet. Dat we er daarmee nog lang niet zijn, beseffen we maar al te goed. Wel hebben we geleerd dat er grenzen zijn aan het groeitempo. We zullen wat dat betreft geen concessies doen aan kwaliteit; dan nog maar even wat minder ‘vlaggen op de landkaart’.

Natuurlijk wordt 2013 een enorm uitdagend jaar! Dat was het afgelopen jaar ook toen we er aan begonnen. We beseffen maar al te goed dat de economische vooruitzichten voor Europa voorlopig somber blijven. Investeerders blijven voorzichtig en de vergrijzing staat in ons oude continent nog maar aan het begin. Ruimte voor zelfgenoegzaamheid is er niet. Ook wij zullen komend jaar weer hard moeten knokken. Maar dat doen we graag, en het houdt ons scherp. Vanuit de kriebels om er hard tegenaan te gaan: hele warme wensen voor al onze relaties. Ik hoop oprecht dat 2013 ondanks de economische beperkingen voldoende ruimte schept voor vernieuwende en succesvolle initiatieven. We helpen graag.

    • Pieter Witteveen