Nederlanders kopen, net als vorig jaar, voor 70 miljoen aan vuurwerk

Zeventig miljoen euro werd er dit jaar uitgegeven aan vuurwerk. De gemiddelde koper besteedde 74 euro.
Zeventig miljoen euro werd er dit jaar uitgegeven aan vuurwerk. De gemiddelde koper besteedde 74 euro.

Het vuurwerk dat vanavond om twaalf uur (en deels nu al) de lucht in gaat, is zeventig miljoen euro waard. Nederlanders hebben daarmee net zoveel als vorig jaar uitgegeven aan het spul.

Dat zegt een woordvoerder van brancheorganisatie BPN (Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland) tegen Novum. Per koper werd er wel minder uitgegeven: vorig jaar 79 euro, dit jaar 74 euro. Er waren dus meer mensen die vuurwerk kochten.

De afgelopen jaren wordt steeds meer siervuurwerk verkocht en steeds minder knalvuurwerk, zegt de woordvoerder. Waar tien jaar geleden de verhouding nog fiftyfifty was, is het siervuurwerk nu goed voor tachtig procent van alle verkopen.

We trokken ook de portemonnee voor oudejaarsloten

Ook aan oudejaarsloten gaven we miljoenen euro’s uit: er zijn volgens de NOS 6,1 miljoen loten verkocht. Vooral vandaag ging het hard: 620.000 exemplaren gingen op de laatste verkoopdag de deur uit.

Onder de kopers wordt in totaal 64 miljoen euro verdeeld, een eventuele jackpot daargelaten. Tweederde van de lotbezitters wint iets, maar voor de meesten zal het prijzengeld minder zijn dan de prijs van het lot. Er is wel één lot waar vanavond 30 miljoen euro op valt.