Natte jaarwisseling

Het jaar neemt met herfstachtig weer afscheid. Maar ook de eerste dagen van 2013 leveren geen winterweer op. Het blijft wisselvallig en vrij mild.

Een krachtige westelijke stroming houdt ons deel van Europa nog even in de greep. Daarmee worden regelmatig oceaandepressies aangevoerd. Deze veroorzaken in de regel veel wind en veel regen, maar het zijn ook de brengers van zachte (zee)lucht. Pas vanaf vrijdag worden ze de pas afgesneden door een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten van Europa.

Tijdens de jaarwisseling trekt een oceaanfront van west naar oost over ons land. Dit levert geruime tijd regen op, het eerst in de westelijke provincies en later op oudejaarsavond ook langs de oostgrens. De zuidwestelijke wind is vrij krachtig tot krachtig, maar aan de kust hard, mogelijk stormachtig, 8 Beaufort. In de nieuwjaarsnacht neemt de wind iets af. Om middernacht is het tussen 7 en 10 graden, tegen zonsopkomst zal het iets kouder zijn.

Op nieuwjaarsdag volgen vanuit het westen opklaringen, maar in de oostelijke provincies is het waarschijnlijk eerst nog bewolkt met regen. In de middag kan ook daar de zon doorbreken, al blijft een losse bui mogelijk. Met een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het maximaal 8 graden.

Woensdag lijkt droog te verlopen met wat zon. Na een frisse nacht met minimaal een graad of 3 wordt het ’s middags 8 graden.