Minder onderhoud aan huurwoningen verwacht

De corporaties moeten bezuinigingen. Ze moeten het Rijk 2 miljard euro verhuurdersheffing gaan betalen.

. Terwijl driekwart van de huurders de komende jaren wel meer huur moet gaan betalen, zullen ruim twintigduizend huurhuizen minder goed worden onderhouden. Ook krijgen veel huurders later dan gepland of helemaal geen dubbel glas of extra isolatie. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs ruim 150 corporaties. Samen bezitten ze een miljoen sociale huurwoningen, verspreid over het land.

De komende jaren bezuinigen de corporaties 687 miljoen euro op onderhoud. Volgend jaar stelt eenvijfde van de corporaties het onderhoud uit. Een jaar later is dat volgens de NOS toegenomen tot eenderde.

Ook stopt bijna de helft van de corporaties in 2014 met nieuwbouw. Er zou de komende jaren voor zeker 3 miljard euro aan projecten voor de bouw van 16 duizend woningen worden geschrapt. Vorig jaar bouwden corporaties nog ruim 35.000 huizen. Ook worden er minder maatschappelijke gebouwen zoals scholen en buurthuizen gebouwd.

De corporaties moeten bezuinigingen, onder meer omdat ze het Rijk 2 miljard euro verhuurdersheffing moeten gaan betalen. Corporaties mogen de huren daarvoor verhogen naar maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarden. Ruim driekwart van de corporaties is van plan dat ook te gaan doen, ondanks de vrees dat veel huurders dit niet zullen kunnen betalen. nrc