Minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar

Restanten van vuurwerk na de test van consumentenvuurwerk door medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport op schietbaan Europoort in Rotterdam. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De politie heeft dit jaar minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar. Dat valt op te maken uit een schatting van het Openbaar Ministerie. In 2011 werd 86 duizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dit jaar is dat ruwweg 73 duizend kilo.

Tot december was volgens de Vuurwerkbarometer van justitie door het hele land al 55 duizend kilo in beslag genomen. Daarna is de barometer niet meer bijgewerkt, legt een woordvoerder van het landelijk parket van het OM uit tegen persbureau Novum:

“Op 1 december is een nieuwe manier van registreren op al het beslag dat politie en justitie leggen ingegaan. Hierdoor krijgen wij de vuurwerkcijfers niet meer aangeleverd. Ook werd eerst het aantal kilo’s bijgehouden en nu het aantal stuks vuurwerk. Dat maakt het optellen moeilijk.”

Deze maand achttienduizend kilo in beslag genomen

Toch kan worden geconcludeerd dat dit jaar minder in beslag is genomen. Uit krantenberichten over vuurwerkvangsten na de invoering van het nieuwe registratiesysteem blijkt volgens de woordvoerder dat deze maand al gauw achttienduizend kilo in beslag is genomen. In totaal gaat het dan om zeker 73 duizend kilo, een stuk minder dan de 86 duizend kilo van vorig jaar.

De woordvoerder kon niet zeggen of er nog een definitief officieel cijfer komt. “We gaan ons meer richten op hoe we dit volgend jaar goed kunnen doen.”

Kort na de vorige jaarwisseling werden nog enkele vangsten gedaan, waardoor het totaal in januari uiteindelijk uitkwam op bijna 99 duizend kilo.

Al meer dan 50.000 klachten over vuurwerk

Het AD meldde gisteravond dat er bij het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks inmiddels meer dan 50.000 klachten zijn binnengekomen. Vrijdagmiddag stond het aantal klachten nog op 35.000.

De politie had het dit weekend druk met incidenten rond vuurwerk. In Roermond, Goes en Winterswijk werden partijen illegaal vuurwerk ontdekt. In een aantal steden, waaronder Leeuwarden en Utrecht, werden brievenbussen, een prullenbak en zelfs een auto opgeblazen. Verschillende mensen werden beboet voor het te vroeg afsteken van illegaal vuurwerk. Dat mag pas sinds vanochtend tien uur.

    • Pim van den Dool