Majoranadeeltjes aangetoond

Dankzij de ontdekking van Majoranadeeltjes, dit voorjaar in de Delftse groep van fysicus Leo Kouwenhoven, staat de quantumcomputer over een aantal jaar misschien ook in het rijtje producten van die onbegrijpelijke quantummechanica die we met de grootste vanzelfsprekendheid gebruiken: mobieltjes, laptops en alles waar verder een chip in zit. Majoranadeeltjes zijn tegelijk zichzelf en hun eigen antideeltje. Het maakt ze even raadselachtig als de man die hun bestaan voorspelde: de Italiaanse fysicus Ettore Majorana, die zijn ideeën het liefst op kladpapier en bierviltjes krabbelde en die in 1938 spoorloos verdween. Kouwenhoven en collega’s riepen de Majoranadeeltjes tevoorschijn in een ragfijn nanodraadje. Eigenlijk troffen ze samengestelde deeltjes aan, die uit duizenden elektronen bestonden. Collectief gedroegen die zich als Majorana’s, en daarmee valt te quantumrekenen, lieten fysici eerder zien.

    • Margriet van der Heijden