Linzen brengen elk nieuwe jaar geluk

Als ik terugdenk aan het oud en nieuwfeest van vorig jaar krimp ik ineen van schaamte. Twee onvergeeflijke zonden heb ik die avond begaan. Ten eerste heb ik een speech gehouden, waarvan ik zelf heel erg moest huilen. En dan heb ik het voor alle duidelijkheid niet over één zo’n decoratieve, biggelende traan, nee, er was sprake van langdurig gesnik en gesnotter. Want ik had helaaas niet de tegenwoordigheid van geest – of het juiste alcoholpromillage – om af te ronden en het dessert te gaan halen.

En alsof dat allemaal niet erg genoeg was, heb ik ook nog eens taaie gans op tafel gezet. Goed. We houden erover op. Ondanks het gans & jank debacle komen ze vanavond alle zeventien weer en ik ben vastbesloten ditmaal alles goed te maken. Dus: we beginnen met een overzichtelijk, goed voor te bereiden voorafje en daarna krijgt de goegemeente een gevuld kalfsrolletje op linzen (die volgens de Italianen geluk en welvaart brengen voor het nieuwe jaar). En er wordt niet gesnotterd.

Ik gebruik in dit geval de duurdere Le Puy linzen, die vallen niet uit elkaar en hebben veel smaak. Zet ze een uurtje in de week en kook ze daarna in 20-30 minuten gaar (die kooktijd wisselt nogal, even proeven dus). Giet af en zet terzijde. Snij de winterwortel en 1 uitje en 1 teen knoflook fijn en bak alles in een kwartiertje in olijfolie zacht en glazig. Roer er een snuf gemalen komijn door en zet het vuur uit.

Leg de kalfsschnitzels tussen plasticfolie en sla ze met een vleeshamertje mooi plat. Besprenkel ze met citroensap. Hak het andere uitje, het spek, de champignons, de salie en de andere teen knoflook goed fijn. Fruit de ui in olijfolie, doe het spek erbij en na een paar minuten knoflook, salie en champignons. Bak alles even zachtjes, zet het vuur uit en roer de Parmezaanse kaas erdoor. Leg ongeveer twee eetlepels van dit mengsel op het breedste deel van de kalfsschnitzel en rol het op. Bind alles, ook de zijkanten, dicht met een touwtje. Braad de rolletjes aan in een een mengsel van olijfolie en boter, verplaats ze dan naar een ovenschaal, giet het braadvet erbij en laat ze 10-12 minuten garen in een hete oven (200 graden). Haal de touwtjes eraf en laat het vlees rusten onder aluminiumfolie, terwijl u de linzen verwarmt tezamen met de ui en wortel. Voeg wat citroensap, peper en zout toe en nog een scheutje goeie olijfolie. Snij de rolletjes in plakken, leg een schep linzen op een bord en drapeer daar wat vlees op. Geef er een salade met hazelnoten bij en maak ook het toetje niet al te ingewikkeld.

    • Roos Ouwehand