Leukste weetje: het kabaal van 't vijverdwergduikertje

Vandaag geven we een overzicht van de opmerkelijkste bevindingen uit onze rubriek ‘next question’. Mocht je vanavond een saai oud- en nieuwfeest hebben, dan kun je de boel opvrolijken met geinige trivia.

Wist je bijvoorbeeld dat mensen die een misdaad plegen op Antarctica worden berecht in hun thuisland? Dit is overigens maar één keer voorgekomen, toen een kok op een Amerikaanse onderzoeksbasis twee collega’s in elkaar timmerde met een hamer. En wist je dat supermarkten speciale supermarktmuziek kunnen bestellen? Een vereiste voor dit type muziek is een vrolijke toon met weinig volumewisselingen. Ilse de Lange schijnt het bijvoorbeeld goed te doen bij winkelpubliek.

De leukste vraag vonden wij de volgende: welk dier maakt in verhouding tot zijn lichaamsgewicht het meeste lawaai? De winnaar is het vijverdwergduikertje, een diertje van twee millimeter dat een kabaal van 100 decibel veroorzaakt door met zijn penis over zijn buik te schuren. Op de tweede plaats staat de pistoolgarnaal, die er ondanks zijn geringe omvang in slaagt 190 decibel te produceren.

Mocht je Oud en Nieuw gaan vieren met angstige of hypochondrische mensen: geen nood. In de categorie ‘gezondheid en lijfsbehoud’ hebben we ook een paar vragen gehad. Zo weten we nu dat ’s morgens snoozen prima is, mits je daarvóór genoeg hebt geslapen. Alcohol en sigaretten zijn slecht voor je – dat wisten we al – maar ze kunnen ook zorgen voor ontstoken stembanden. Daar komt nog bij dat roken de kans op dementie vergroot. En wil je een treinongeluk overleven, dan kun je het beste achterin de trein zitten, aan het gangpad, en achteruitrijdend.

De meeste respons kregen we op de next question over kleine gaatjes in T-shirts, een euvel waar vooral vrouwen last van hebben. Zelfs toen de vraag waar die gaatjes vandaan kwamen al was beantwoord, bleven er vrouwen mailen die hun persoonlijke verhaal kwijtwilden.

Blijkbaar maakte deze vraag, van alle vragen uit 2012, het meeste los..

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Floor Rusman