Kramer bij NK naar vijfde titel allround

Sven Kramer heeft gisteren in Heerenveen voor de vijfde keer de nationale allroundtitel veroverd. Het was voor het eerst sinds het seizoen 2008-2009 dat hij meedeed aan de NK. Tweede werd zijn ploeggenoot Jan Blokhuijsen, voor Renz Rotteveel en Ted-Jan Bloemen.

Kramer kampte in het voorseizoen met blessures. Maar in Thialf was hij dichtbij zijn topvorm. Met name zijn 5.000 meter, zaterdagavond, was van hoog niveau. Met 6.10,37 verbeterde hij zijn bijna zes jaar oude baanrecord: 6.12,97. „Daar ben ik heel blij mee”, zei de 26-jarige Fries over die race. „Ik wil weer beter worden dan ik in mijn betere jaren was. Deze race valt onder mijn beste vijf kilometers. Ik kon gewoon door blijven rammen, met behoud van techniek. Het heeft me drie of vier jaar gekost om weer op dit niveau te komen.”

Op de vijf kilometer dook ook Blokhuijsen onder de oude toptijd van Thialf: 6.12,19. „Wij zijn van uitzonderlijke klasse op de vijf kilometer”, zei Kramer, die gisteren ook de 1.500 meter won: 1.46,19.

Blokhuijsen, vooraf door TVM-coach Gerard Kemkers bestempeld als favoriet, reed een stabiel toernooi, met drie tweede plaatsen en een derde plaats, op de tien kilometer. De slotafstand was een prooi voor Bob de Jong (12.58,34), die Kramer (12.59,66) net voorbleef. Kramer reed voor het eerst in drie jaar onder de dertien minuten.

Blokhuijsen verbaasde zich er over dat Kramer tijdens hun race ook diens rondetijden te zien kreeg. Volgens Kramer was dat afgesproken, maar ploeggenoot Blokhuijsen zei van niets te weten. „Vanuit mijn perspectief krijgt Sven te veel info.”

Elke keer als Blokhuijsen de aanval inzette, had Kramer dat al gezien aan het rondebord van zijn rivaal. „Dat is eerder gebeurd, bij de EK en WK allround. Een patroon. Maar ik ga er niet mierenneukerig over doen. Ik moet gewoon harder rijden.”