Kostuumdrama met ontluikende mannenliefde

Brideshead Revisited (Julian Jarrold, 2008). Ned. 2, 22.10 - 00.20 uur

Het is een onmogelijk project. Toch besloot de Britse regisseur Julian Jarrold om Brideshead Revisited, het beroemde boek van Evelyn Waugh dat al eerder werd verfilmd, in 2008 op het witte doek te brengen.

Destijds wist Brideshead, dat in 1981 bij ITV als 11-delige serie werd uitgezonden, al snel de harten van de Britse kijker te veroveren. En nog steeds staat de serie, na vele herhalingen (ook in Nederland), nummer tien op de lijst van de ‘100 Greatest British Television Programmes’ van het British Film Institute. In de nieuwe versie is de rol van Jeremy Irons, als de verlegen student Charles Ryder, overgenomen door Mathhew Goode. De rijke Sebastian Flyte wordt gespeeld door Ben Whishaw en Emma Thompson is de dominante Lady Marchmain. De film is niet slechter dan andere Britse kostuumdrama’s maar weegt niet op tegen de zorgvuldig uitgesponnen vertelling van de oorspronkelijke serie.

Toch is het fijn om te zien hoe de stugge Charles zich langzamerhand opdringt aan de decadente, katholieke familie van de jonge Sebastian en zich overgeeft aan drank en homo-erotische gevoelens. Lekker om naar te kijken voor wie de beelden van de oorspronkelijke serie uit zijn geheugen kan verbannen.

    • Rosan Hollak