Kortkolom buitenland

‘Hugo Chávez heeft nieuwe complicaties’

Caracas. De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft „nieuwe complicaties”, drie weken nadat hij in Cuba werd geopereerd aan een kwaadaardige tumor. Dat zei vice-president Nicolas Maduro zondag in een televisie-uitzending vanuit Havana, waar hij Chávez bezocht. Maduro, die door Chávez is aangewezen als zijn beoogde opvolger, omschreef de toestand van de zieke president als „delicaat”. Chávez heeft de ernst van zijn ziekte lang ontkend. Het is onzeker of hij in Venezuela kan zijn voor de inauguratie van zijn derde termijn, volgende week donderdag. (AP)

Clinton in ziekenhuis vanwege bloedprop

Washington. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is opgenomen in een ziekenhuis in New York vanwege een bloedprop die is ontstaan na een val eerder deze maand. De artsen ontdekte het bloedstolsel, waarvan de plek in het lichaam niet is onthuld, zondag bij een vervolgonderzoek. Clinton, die binnenkort zal aftreden als minister, moet minstens twee dagen opgenomen blijven. De 65-jarige Clinton viel half december toen ze ernstig uitgedroogd was geraakt na een buikgriep. (AP)

Bij granaataanval op kerk in Libië 2 doden

Tripoli. Bij een explosie in een kerk in Dafniyah bij Misrata, 200 kilometer ten oosten van de Libsiche hofodstad Tripoli, zijn zaterdag twee doden gevallen. Volgens priester Timothy Beshara Adly van de Egyptische koptische kerk van Libië schoten de daders een granaat op de kerk af. Christenen, in meerderheid gastarbeiders, maken ongeveer 3 procent van de Libische bevolking uit. Geweld is een groot probleem in Libië omdat milities die in 2011 het bewind van Moammar Gaddafi ten val brachten, weigeren hun wapens weer in te leveren. (AFP)

Vliegtuigongelijk in Moskou: vijf doden

Moskou. Bij een ongeluk met een klein verkeersvliegtuig in Moskou zijn zaterdag vijf mensen omgekomen. De Toepolov-204 schoot bij landing op het vliegveld Vnoekovo in Moskou door en kwam op de nabijgelegen autoweg Kiev-chaussee terecht. De oorzaak is onbekend. Vermoed wordt dat de remmen van het toestel niet werkten. De Toepolev vloog voor Red Wings, een zustermaatschappij van het intussen failliete German Wings. Red Wings is eigendom van de ondernemers/bankier Aleksandr Lebedev, een oud-KGB'er die eerder dit jaar aankondigde dat hij zich uit onvrede over president Poetin uit de Russische zakenwereld zou terugtrekken. (NRC)

Eerste defensieman van Jeltsin overleden

Moskou. Konstantin Kobets (74), de eerste minister van defensie van president Jeltsin, is gisteren overleden. Sovjetofficier Kobets koos partij voor Jeltsin, die in de zomer van 1991 werd gekozen tot president van Rusland dat toen nog deel was van de Sovjet-Unie. Tijdens de putsch van augustus leidde Kobets de verdediging van het parlementsgebouw waar Jeltsin zich met getrouwen verzette tegen de communistische coup.