Kap’tein Rutte, meer olie op het vuur...

Koersvast. Kent u dat woord?„Het is van belang juist nu koersvast te blijven”, schreef minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een paar weken geleden, na sombere prognoses van De Nederlandsche Bank.

Koersvast. Daar moeten consumenten en werkgevers hoop uit putten. Meer sombere voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) en het advies van CPB-directeur Coen Teulings tegen rappe extra bezuinigingen sterkten de minister.

Hij blijft koersvast.

Zijn credo klinkt zo bekend. Ja. Het klinkt als Stay the course, titel van een briljante column in 1982 van Art Buchwald (1925-2007) de Amerikaanse humorist op de achterpagina van de International Herald Tribune. Hoe zou Buchwald dat nu doen? (Voor het origineel zie vanmiddag op Twitter, @menno_tamminga).

- De loods vraagt permissie de brug te betreden.

- Toegestaan, loods Teulings.

- Het schip van staat maakt water, kap’tein Rutte. U haalt in dit tempo de haven niet. Gooi meer olie op het vuur.

-We moeten binnen de limiet van 3 procent blijven, Teulings. Meer geld aan olie uitgeven mag niet. Europese regels. We willen dat ook zelf. We blijven koersvast.

- Schatkistbewaarder Dijsselbloem vraagt permissie de brug te betreden.

- Ha die Dijssel. Blijf koersvast!

- De Duitsers willen me tot voorzitter bombarderen van de Eurogroep. Maar dan kan ik in Brussel niet voorstellen dat we harder moeten gaan dan 3 procent. We moeten toch iets doen om de veilige haven te halen? De volgende verkiezingen zijn in 2014. Dan vergaan we met man en muis.

- Komt niets van in, Dijssel. Koersvast, niet meer uitgeven dan 3 procent. We willen geen tweede Griekenland worden.

- Geldpersbeheerder Knot vraagt permissie.

- Toegestaan. Wees koersvast.

- Loods Teulings maakt zich terecht grote zorgen. Als we zo langzaam doorvaren, gaan we met geldpers en al naar de haaien. We maken water. Vooruit, gooi die extra olie erin. Als heel Europa dat doet, kunnen ze ons in Brussel niks maken. Mario en ik willen in Frankfurt straks nog eens de rente verlagen.

- Goed werk, Knot, jullie van de ECB zijn echt onafhankelijk. Maar hier in Den Haag zijn we koersvast. Niet boven 3 procent.

Opeens stormt Bernard baas-der-bazen bij Rutte de brug op.

- Kun je niet eerst permissie vragen, Wientjes?

- Geen minuut te verliezen, kap’ tein Rutte. Ik kom net van beneden. De winkeltjes zijn leeg. Restaurants zijn uitgestorven. De passagiers zijn ten einde raad. Het consumentenvertrouwen is ingestort, het lijkt 1982 wel. Depressie. Bedrijven zitten met de handen in haar. Kap’tein Rutte, u moet nu vaart maken, anders, ja anders, ik ben bang dat de mensen...

- Niet zo luid, Bernard. Hoe meer passagiers overboord springen, hoe meer vaart we kunnen maken.

De redacteuren Maarten Schinkel en Menno Tamminga schrijven in deze wisselcolumn over economische ontwikkelingen.

    • Menno Tamminga