John de Wolf luidt ‘Jaar van het Voorlezen 2013’ in

Het jaar 2013 is door een ‘Leescoalitie’, met daarin Stichting Lezen, CPNB, Stichting Lezen & Schrijven en het Sectorinstituut Openbare bibliotheken, in december uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Voorlezen’. De eerste leesbevorderingsactie vond plaats met kerst, met oud-voetballer John de Wolf. De heer De Wolf deelde tijdens de kerstdagen samen met medewerkers van Stichting Lezen

Het jaar 2013 is door een ‘Leescoalitie’, met daarin Stichting Lezen, CPNB, Stichting Lezen & Schrijven en het Sectorinstituut Openbare bibliotheken, in december uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Voorlezen’. De eerste leesbevorderingsactie vond plaats met kerst, met oud-voetballer John de Wolf.

De heer De Wolf deelde tijdens de kerstdagen samen met medewerkers van Stichting Lezen & Schrijven, de in 2004 door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden in het leven geroepen leesbevorderingsorganisatie, en vrijwilligers van de Voedselbanken in de regio’s Amsterdam, Almere, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Zwolle in totaal 13.000 voorleesboeken uit. Het aantal Nederlanders dat afhankelijk is van voedselbanken steeg in 2012 dramatisch. NRC Handelsblad meldde in augustus dat het aantal voedselbankgezinnen sinds 2007 met 16.000 is gestegen, van 10.000 naar 26.000. In maart stelde de Voedselbank in Rotterdam nog een klantenstop in.

Stichting Lezen & Schrijven en samen met haar bovengenoemde coalitiepartners van mening dat lezen voor iedereen belangrijk is. Taalontwikkeling wordt al gestimuleerd bij 15 minuten lezen of voorlezen per dag. Volgens de stichting vergroot lezen de woordenschat en is het om die reden essentieel voor begrijpend en technisch lezen. Zo’n 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben volgens Stichting Lezen & Schrijven moeite met lezen en schrijven. De stichting noemt het een ‘bijna verborgen probleem’.

Bij de start van de Leescoalitie, op 13 december 2012, noemde Prinses Laurentien het relevant om gezamenlijk de leesbevordering te stimuleren:

‘Samen kunnen we laaggeletterdheid voorkomen en verminderen. De beschikbaarheid en zichtbaarheid van leesmateriaal is daarbij essentieel. Thuis, op school, in de bibliotheek en daarbuiten.’

Voor veel leesbevorderende instanties in 2013 een jubileumjaar. Stichting Lezen bestaat in 2013 25 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar, BoekStart 5 jaar en De Nationale Voorleesdagen 10 jaar. Aanleiding voor het uitroepen van het jaar 2013 tot Jaar van het Voorlezen.