in stemhok en rechtszaal te München

Voordat Angela Merkel volgend jaar in Berlijn de verkiezingen wint, moeten in München eerst de Beierse christen-democraten hun crisis te boven komen. Want het is maar de vraag of in september de Beierse CSU, een van Merkels coalitiepartners, de deelstaatverkiezingen wint.

In september of oktober bepalen de 60 miljoen kiesgerechtigde Duitsers of bondskanselier Merkel aanblijft. De Beierse verkiezingen staan voor september gepland.

Een verlies van de CSU in München zou de kansen van de bondskanselier op een doorstart aanzienlijk laten slinken. Horst Seehofer, de aanvoerder van CSU, is bezig krediet te verliezen. Hij heeft zijn minister van Financiën (en mogelijke kroonprins) Markus Söder onder meer „karakterzwakte” verweten. En daarmee grote spanningen in de partij veroorzaakt.

München zal dit voorjaar al de aandacht trekken, met het proces tegen Beate Zschäpe, lid van de terreursplinter Nazional Sozialistischer Untergrund (NSU) en verdacht van medeplichtigheid aan een reeks opzienbarende moorden op Turkse restauranthouders in het vorige decennium.

De strafzaak heeft een zware symbolische lading met een grote uitstraling. Een stuk naar het noorden, In Karlsruhe moet het Constitutioneel Hof komend jaar opnieuw een oordeel vellen over de vraag of de neonazistische NPD verboden kan worden, vanwege de mogelijke banden met de NSU.

Frank Vermeulen, München