In India gaat het nu over de vrouwen

Na de crematie van de studente die slachtoffer werd van groepsverkrachting, zijn opnieuw rellen uitgebroken in India.

Indian protesters hold candles and placards during a rally in New Delhi on December 30, 2012, following the cremation of a gangrape victim in the Indian capital. The victim of a gang-rape and murder which triggered an outpouring of grief and anger across India was cremated at a private ceremony, hours after her body was flown home from Singapore. A student of 23-year-old, the focus of nationwide protests since she was brutally attacked on a bus in New Delhi two weeks ago, was cremated away from the public glare at the request of her traumatised parents. AFP PHOTO/ ANDREW CABALLERO-REYNOLDS AFP

Redacteur Buitenland

AMsterdam. De premier stond klaar op het vliegveld toen de lijkkist arriveerde, overal in India werden wakes gehouden en er waren honderden politieagenten op de been in de hoofdstad Delhi. De crematie gisteren van de 23-jarige studente die eerder deze maand slachtoffer werd van een gewelddadige groepsverkrachting, was in India een nationale gebeurtenis.

Het overlijden van de studente, vrijdagavond, heeft de beroering over de zaak in India verder vergroot. Op 15 december werd de studente – haar naam is onbekend – samen met haar vriend (28) in een stadsbus in Delhi aangevallen door een groep dronken mannen. Een uur lang werd de vrouw mishandeld zonder dat iemand ingreep. Zes mannen, onder wie de buschauffeur, zijn aangehouden.

De overleden vrouw, door Indiase media ‘Amanat’ (Urdu voor schat) gedoopt, is tot een symbool geworden voor de zeer kwetsbare positie van de vrouw in India. Op de voorpagina van de veelgelezen krant Hindustan Times stond gisteren slechts één artikel, opgemaakt in de vorm van een kaars. ‘She lit a flame’, staat erboven: „Zij ontstak een vlam”.

De studente fysiotherapie was een goedlachse, levenslustige en strijdvaardige vrouw, staat in het artikel. In het ziekenhuis in Singapore, waar doktoren probeerden haar leven te redden, heeft ze nog gezegd dat ze hoe dan ook wilde getuigen tegen haar aanranders. Vrijdagavond bezweek ze aan inwendige bloedingen en een longinfectie – als gevolg van de verkrachting.

Zo’n tweeduizend betogers eisten gisteren maatregelen tegen het geweld tegen vrouwen in India. „Gerechtigheid” en „doodstraf” werd er geroepen. Net als afgelopen week braken rellen uit, meldden persbureaus Reuters en AP. De woede richt zich tegen Indiase politici die nooit iets hebben gedaan om het wijdverbreide geweld tegen vrouwen aan te pakken. Volgens officiële cijfers wordt in Delhi elke veertien uur een vrouw verkracht. Het aantal verkrachtingen is volgens overheidsstatistieken sinds 2007 met circa 17 procent toegenomen.

Premier Manmohan Singh probeerde betrokkenheid te tonen door voor de aankomst van de lijkkist op het vliegveld te verschijnen, maar veel Indiërs twijfelen aan zijn oprechtheid. Een weeklang zweeg Singh over de zaak.

Door de ophef over de verkrachting van ‘Amanat’ krijgen nu ook incidenten elders in India meer aandacht. In Kolkata (Calcutta) in het noordwesten van India kreeg de politie zaterdag een melding van een vrouw die door zes mannen was verkracht. Haar echtgenoot kreeg zuur in zijn gezicht gegooid; het lichaam van de vrouw werd na de verkrachting in een vijver gegooid. In Punjab werden donderdag politieagenten geschorst, omdat ze niets deden toen een achttienjarig meisje daar aangifte deed van groepsverkrachting. Het meisje pleegde daarna zelfmoord.

Veel Indiase politici willen nu een strenger vervolgingsbeleid voor verkrachtingszaken en hervormingen bij politie en justitie. Premier Manmohan Singh heeft commissies benoemd die voorstellen moeten doen.

Maar de onbeschermde positie van de vrouw is niet alleen de politiek of aan justitie te wijten, zo klinkt het in het hevige publieke debat. Op een forum van de Hindustan Times zegt Ranjit: „Meer en meer vrouwen in India krijgen nu onderwijs en zijn mondig, maar de Indiase maatschappij, met haar feodale trekken, past zich daar niet snel genoeg aan aan. De schuld geven aan de partij die de macht heeft is niet genoeg. Er zijn veel andere redenen, die vooral met cultuur en mentaliteit te maken hebben”.

De krant The Indian Express bespreekt de problemen bij de politie. Die is weliswaar onderbezet en onderbetaald, maar daarmee is niet alles gezegd, schrijft de krant in een commentaar. De politie „weerspiegelt de vrouwenhaat om ons heen, in plaats van actief te strijden voor de rechten van burgers die toevallig vrouw zijn”.

    • Mark Beunderman