Het grootste Marswagentje landt

Op 6 augustus werd de Mars-kar Curiosity alweer NASA’s zevende succesvolle Marslander. Als altijd had het fonkelnieuwe meetinstrumenten aan boord, zoals de krachtige laser die op afstand een puntje Marsrots kan verdampen om de vrijkomende gaswolkjes te analyseren. Of de chemische analysemodule die al in november simpele organische moleculen ontdekte. ‘Vermoedelijk’, houdt NASA een slag om de arm.

De ware doorbraak was al binnen: de feilloze werking van de nieuwe landingstechniek waarbij een platform met vurende raketten boven het Marsoppervlak bleef hangen, terwijl de kar daaronder aan een kabel afdaalde.

Eerdere karretjes waren altijd neergestuiterd temidden van airbags, maar daarvoor was Curiosity met zijn recordgewicht van 899 kilogram te zwaar – en zijn opvolgers zullen dat omgetwijfeld ook zijn. De populaire Curiosity is de eerste Marskar met een eigen twitter-account. (BvW)