Groot pessimisme in VS over kans op voorkomen begrotingsafgrond

Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, gisteravond na vruchteloos overleg met de Republikeinen. Foto AP / J. Scott Applewhite

De kans dat een reeks Amerikaanse belastingverhogingen en bezuinigingen nog voor morgen kan worden afgewend, is uiterst klein geworden. Nadat de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen gisteravond vastliepen, zijn de hoofdrolspelers en analisten pessimistisch over de kans dat er vandaag nog een compromis wordt bereikt.

De leiders van de Senaatsfracties van de Democraten en Republikeinen praten vandaag nog wel verder, maar de kans op een deal lijkt klein. Vicepresident Joe Biden en de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell, twee ervaren politici die elkaar vertrouwen, slaagden er gisteren namelijk niet in tot overeenstemming te komen. De Republikeinse senator Lindsey Graham twitterde gisteravond na het stuklopen van de onderhandelingen dat hij denkt dat de begrotingsafgrond onvermijdelijk is. En dat terwijl Graham eerder op de dag nog had geschreven dat Obama “gewonnen” had en er een deal zou komen:

Twitter avatar GrahamBlog Lindsey Graham I’m incredibly disappointed we cannot seem to find common ground. I think we’re going over the cliff.

Democraten brengen mogelijk plan Obama in stemming

Obama voerde gisterochtend in een tv-interview de druk op de onderhandelende partijen op. De president zei toen nog optimistisch te zijn dat er een akkoord kan worden gesloten. Als vandaag duidelijk wordt dat er geen akkoord komt, overwegen de Democraten een plan van Obama in stemming te brengen. In dat plan staat dat de belastingen verhoogd worden voor inkomens boven de 250 duizend dollar. De Republikeinen zijn daar tegen.

Voordat het nieuwe jaar komende nacht begint, moeten de Democraten en Republikeinen in het Congres afspraken hebben gemaakt om de staatsschuld te verminderen. Lukt dat niet, dan gaan de belastingen voor vrijwel alle Amerikanen omhoog, met vijfhonderd miljard dollar in 2013. Ook moet het Congres jaarlijks circa tweehonderd miljard dollar bezuinigen. Economen vrezen dat de VS door het bereiken van de begrotingsafgrond (‘fiscal cliff’) opnieuw in een recessie zullen belanden.

Bekijk hier reacties van de Republikeinse en Democratische leiders:

‘Democraten en Republikeinen gijzelen elkaar in besluiteloosheid’

Dat de Democraten en Republikeinen er maar niet in slagen tot compromissen te komen, heeft te maken met de politieke cultuur van besluiteloosheid die Washington al jaren gijzelt, schrijft onze VS-correspondent Guus Valk vanmiddag in NRC Handelsblad:

Het probleem voor alle onderhandelaars – Obama, Boehner, Biden, McConnell en de Democratische Senaatsfractievoorzitter Harry Reid – is dat ze niet echt onderhandelen. In de politieke cultuur die de laatste jaren in Washington is ontstaan, houden Democraten en Republikeinen elkaar gegijzeld in besluiteloosheid. Geen van beide partijen heeft de absolute macht: de Democraten hebben het Witte Huis en een meerderheid in de Senaat. De Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Iedere beslissing die de steun van het hele Congres nodig heeft – een wet, een benoeming – loopt een levensgroot risico te sneuvelen.

    • Pim van den Dool