Geweldig mooie video-animatie over de wederopbouw van Rotterdam

Bron Studio Analoog

Dertien minuten, zo lang duurde het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Wat volgde was grootschalige sloop en daarna een periode van wederopbouw. In deze prachtige animatie zie je hoe dat ging.

De Delftsche Poort, de Lutherse kerk, de Groote Schouwburg. Niets bleef gespaard in de wederopbouw. Terwijl een groot aantal gebouwen gewoon had kunnen blijven staan, zo betoogt de Rotterdamse kunstenaar Gyz La Rivière in zijn boekje ’13 minuten’ (lees hier het NRC-verhaal).

Studio Analoog, een Rotterdams bureau gespecialiseerd in 3D design, is al een tijdje bezig met een reeks animaties over de stad Rotterdam. Deze maand kwam ‘Stage 2’ uit, van wat in totaal zes afleveringen moeten worden. In de eerste animatie, hier te zien, zie je de abstracte opbouw van Rotterdam tot en met het bombardement op 14 mei 1940. Dit tweede deel gaat verder waar het eerste ophield.

In de animatie vlieg je boven de belangrijkste Rotterdamse hotspots. Om een ideale en rustige vlucht te krijgen is niet gekozen voor een chronologische volgorde van de wederopbouw. Voor de liefhebber: de ‘making of’ bekijk je hier.

Animation stage 2: Rebuilding Rotterdam from Studio Analoog on Vimeo.

Al benieuwd naar Stage 3? Daar wordt momenteel al aan gewerkt en die zal gaan over vervoer en transport. Stay tuned.