Frisdrank en vruchtensap maken echt dik

Kinderen die dagelijks een blikje suikerhoudende frisdrank minder drinken, zijn na anderhalf jaar een kilo minder hard gegroeid. Dat bleek dit jaar uit Nederlands geblindeerd onderzoek: de kinderen wisten niet of ze gesuikerde of kunstmatige gezoete frisdrank kregen. Dus: wie minder suikerwater (frisdrank of vruchtensap) drinkt, compenseert de minder ingenomen calorieën niet door meer van iets anders te eten of drinken. Amerikaanse collega’s lieten zien dat het bij pubers net zo werkt. Niet vaak levert onderzoek zo’n sterk argument voor ingrijpen in het voedingspatroon. The New York Times noemde het een ‘krachtig wapen’ tegen enorme porties suikerhoudende frisdrank. Op straat, in restaurants en bioscopen gaat New York verkoop van bekers en blikken groter dan een halve liter verbieden. (WK)