Fries krijgt Schotse algen

„Het lijkt of sommige plantjes met waterverf op het papier zijn geschilderd”, vertelt Karst Meijer. „Een zeeherbarium is op zich al uniek, maar dit is prachtig.” Tuinontwerper/botanicus Meijer (56) uit het Friese Noordwolde bezit meer dan 100.000 herbaria, de grootste privécollectie herbaria van Europa. Zijn collectie heeft hij in ruim 40 jaar opgebouwd. Onlangs kreeg hij uit een nalatenschap van een Haagse antiquair een topstuk: een zeeherbarium uit 1854, aangelegd door de Schotse dichter, kerkvernieuwer en algoloog David Landsborough. Het heet Treasures of the deep en bevat zo’n 60 gedroogde algenplantjes verzameld aan de Schotse kust en op de Shetlandeilanden. Landsborough gebruikte de achterkant van papier waarop hij zijn gedichten had geschreven. Meijer: „ Papier was toen schaars. Een soort hergebruik.” Meijers oudste exemplaar is een apothekersherbarium uit begin 1800. De meeste krijgt hij uit nalatenschappen. Zo ook het zeeherbarium. „Ik kreeg het na een oproep in het televisieprogramma KoffieMAX. Ik vroeg herbaria niet weg te gooien, maar aan mij te geven.” Herbaria geven een tijdsbeeld. „Het laat zien wat er in een bepaalde periode waar gegroeid heeft. Daaruit kun je opmaken welke plantensoorten er in de loop der tijd verdwenen zijn. Zoals vele orchideeën.”

    • Karin de Mik