En in de portemonnee

Accijnzen

De accijnstarieven van sigaretten en shag worden per 1 januari verhoogd. De accijns op een pakje sigaretten met 19 stuks gaat gemiddeld met 35 cent omhoog. De accijns op een pakje shag van 40 gram gaat gemiddeld met 60 cent omhoog. Ook de accijnzen op alcohol stijgen. Zo wordt de accijns op wijn tot 8,5 procent alcohol per fles van 0,75 liter verhoogd van 0,26 eurocent naar 0,31 eurocent.

Hypotheken

De hypotheekrenteaftrek geldt per 1 januari alleen nog maar voor hypotheken die in dertig jaar worden afgelost. Deze regel, in de praktijk een jaarlijkse aflossing van zo’n 3 procent, geldt echter alleen voor nieuwe gevallen. Voor mensen die voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek hadden, blijft de rente aftrekbaar.

Zorgtoeslag

Voor veel mensen verandert de zorgtoeslag. In het algemeen geldt dat huishoudens met lagere inkomens een hogere toeslag ontvangen en huishoudens met hogere inkomens minder toeslag krijgen. De maximum zorgtoeslag stijgt, hoofdzakelijk als compensatie voor het gestegen eigen risico. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden gaat van 838 euro naar 1.060 euro. Voor tweepersoonshuishoudens gaat de toeslag van 1.742 euro naar 2.062 euro. Alleenstaanden die meer dan 30.939 euro verdienen, krijgen de toeslag niet meer. Die grens lag in 2012 nog op 35.059 euro. Voor tweepersoonshuishoudens daalde deze grens van 51.691 euro naar 42.438 euro.

Kinderopvang

In 2013 gaan ouders meer betalen voor de kinderopvang. De kinderopvangtoeslag, waarvan de hoogte gekoppeld is aan het inkomen van de ouders, voor het eerste kind gaat omlaag. Ouders met een inkomen van 118.189 euro en hoger krijgen vanaf 2013 helemaal geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. Voor het tweede en volgende kinderen krijgen deze ouders wel kinderopvangtoeslag. Voor ouders met een inkomen dat lager is dan 17.230 euro per jaar blijft de toeslag gelijk.

Assurantiebelasting

De assurantiebelasting, die u betaalt bij alle jaarlijkse of maandelijkse premies voor schadeverzekeringen, stijgt van 9,7 procent naar het gewone btw-tarief van 21 procent. Dat gebeurt vanaf 1 maart.

AOW en pensioenen

De pensioengerechtigde leeftijd wordt in 2013 verhoogd, van 65 jaar naar 65 jaar en één maand. De netto uitkering van AOW’ers zal tussen de 10 en de 20 euro per maand stijgen, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Verder verhogen verschillende grote pensioenfondsen hun premies.

Bijstand lager, minimumloon hoger

De bijstandsuitkeringen worden in 2013 lager. Een alleenstaande gaat er per maand 7,50 euro op achteruit en krijgt nog 660,98 euro netto per maand. De bijstandsuitkering van een stel wordt 15 euro lager en wordt 1.321,96 euro netto. In 2012 stegen de bijstandsuitkeringen nog mee met het minimumloon. In 2013 stijgt het minimumloon wel, van 1456,20 euro naar 1469,40 euro bruto, maar dalen de bijstandsuitkeringen toch als gevolg van andere fiscale maatregelen. De koopkracht van bijstandsgerechtigden daalt daardoor in 2013, net als die van de meeste Nederlanders.

    • Teri van der Heijden