‘Eerlijke Griek’ nu zelf in opspraak

De Griekse oud-minister van Financiën zou de namen van familieleden hebben geschrapt van een lijst belastingontduikers.

Papaconstantinou. Foto AP

Giorgos Papaconstantinou gold nog niet zo lang geleden als de Griek die eerlijk was, althans tegen Europa. Hij was het die in 2009, als toenmalig minister van Financiën, aan zijn Europese collega’s vertelde dat het Griekse begrotingstekort veel hoger was dan zijn voorgangers hadden gesuggereerd.

Nu wordt Papaconstantinou (51), getrouwd met een Nederlandse, in Griekenland beschuldigd van ernstige fraude. Het Griekse Openbaar Ministerie verklaarde vrijdag dat drie rekeningen van familieleden van Papaconstantinou heimelijk zijn geschrapt van een lijst met meer dan 2.000 Griekse belastingontduikers. Dit zou zijn gebeurd tijdens het ministerschap van Papaconstantinou (2009-2011).

Het gaat om de zogeheten ‘Lagarde-lijst’. In 2010 gaf Christine Lagarde – toen minister van Financiën in Frankrijk, nu IMF-chef – een cd met namen aan de Griekse regering. Het betrof Grieken met een goedgevulde bankrekening bij het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC.

De oorspronkelijke lijst uit Parijs bevat 2.062 rekeningen, maar op de lijst die in Athene circuleert heeft staan er maar 2.059. Drie rekeningen ontbreken, namelijk die van twee neven van Papaconstantinou en hun echtgenotes.

Gisteren ontkende Papaconstantinou, politicus voor de regerende sociaal-democratische Pasok-partij. elke betrokkenheid. „Ik heb op geen enkele manier geknoeid met het bewijs”, zei hij. „ Ik weiger om hier tot een zondebok te worden”.

Hij suggereerde volgens de krant Kathimerini dat misschien zijn partijgenoot en opvolger, Evangelos Venizelos, iets met de zaak te maken heeft. Het tekent de verziekte verhoudingen in de partij, die nu coalitiepartner is van de centrum-rechtse premier Samaras. De Pasok-leiding zei vrijdag dat Papaconstantinou de partij moet verlaten.

De affaire leidt tot verbijstering in Griekenland, waar de daling van zo’n 20 procent van het bruto binnenlands product sinds het begin van de crisis grote sociale pijn heeft veroorzaakt. De politieke elite lijkt er alles aan te doen om niet voor de crisis op te hoeven draaien. Met de ‘Lagarde-lijst’ was al niks gebeurd sinds 2010, terwijl andere landen de gegevens van HSBC wel gebruikten om belastingfraude aan te pakken.

Volgens Kathimerini besluiten de Griekse regeringspartijen vandaag tot instelling van een parlementaire enquêtecommissie naar de affaire.