Dubbele liquidatie bij 'wildwest' Amsterdam

Bij een schietpartij in Amsterdam-West, in de Staatsliedenbuurt, zijn zaterdagavond twee mannen omgekomen. Tijdens hun vlucht hebben de schutters gericht geschoten op de twee motoragenten die hen achtervolgden. De agenten bleven ongedeerd. De vluchtauto is vlak daarbij teruggevonden, aan de rand van sportpark De Eendracht. De schutters zijn voortvluchtig.

De slachtoffers waren twee Nederlanders uit Amsterdam, zo heeft de politie bekendgemaakt: een man van 28 jaar en een man van 21. De politie zegt dat zij „voorkomen in onze bestanden”, maar doet geen nadere mededelingen. Burgemeester Van der Laan sprak in het tv-programma Buitenhof van ‘wildwesttaferelen’. „Daar is geschoten op een vreselijke schaal met automatische wapens”.

De slachtoffers zaten in een Range Rover met Frans kentekennummer, die werd klemgereden op de hoek van de Schaepmanstraat en de Van Bossestraat. De auto werd doorzeefd, maar de inzittenden wisten er nog uit te komen. De 28-jarige man stierf even verderop in de straat.

De 21-jarige man werd in de Amsterdamse woonbuurt achtervolgd. Daarbij zijn verschillende salvo’s op hem afgevuurd. Uiteindelijk is hij neergevallen op de stoep van de Van Bossestraat. Volgens omwonenden duurde het meer dan drie kwartier voor er een ambulance kwam. De man is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken. De politie was maandagochtend onbereikbaar voor commentaar.

Buurtbewoners hoorden rond half elf geknal op straat. De meesten dachten aan vuurwerk, maar een bewoner van de Van Bossestraat hoorde meteen dat dit iets anders was: „Papapapapam!” Verschillende buurtbewoners zagen „mannen met bivakmutsen op en machinegeweren in de hand” door de Van Bossestraat rennen, in de richting van de Van Rappardstraat. De overbuurman zag de bloedende 21-jarige man liggen. Hij leefde nog en ademde zwaar. Op de stoeptegels waren gisteren nog bloedvlekken te zien.

In de hele buurt zijn nog sporen van de schietpartij. Kogelgaten in een woonboot aan het Van Bossepad. Schade aan de geparkeerde auto die is aangereden door de Range Rover. Olievlekken van andere auto’s die door kogels werden geraakt.

Een overbuurman zei dat het 21-jarige slachtoffer op de stoep tegenover zijn huis „een blanke of een Marokkaan was”. Een studente die een paar huizen verder woont, zag hem voorbij rennen. „Een seconde later hoor ik een knal en ligt hij op de grond.” Volgens haar had hij „een beetje donkere huid, maar het was donker en hij droeg een zwarte jas.”

Een bewoner van de Tweede Keucheniusstraat keek van de bovenste verdieping aan de achterkant op het kruispunt waar de Range Rover tot staan werd gebracht. Volgens hem gebeurde dat met twee andere auto’s. Ook de studente uit de Van Bossestraat heeft het over een andere auto dan de zilvergrijze – gestolen – Audi waar de politie van spreekt en die is teruggevonden aan de rand van het sportpark. Zij zag „een zwarte auto, een soort Golfje” op hoge snelheid wegrijden, nadat in haar straat de man was neergeschoten.