Dit gaat er in veranderen 2013

Het versturen van een brief wordt 4 cent duurder, aangifte doen makkelijker en de sigarettenprijs gaat weer omhoog. Alle veranderingen van 2013 op een rij.

Jongeren en alcohol

Wie jonger is dan 16 kan straf krijgen als hij alcohol bij zich heeft in de openbare ruimte. Het verbod geldt bijvoorbeeld ook in winkelcentra en cafés en geldt voor alle alcoholhoudende dranken. Op jongerenzenders op radio en tv mogen geen alcoholreclames meer worden vertoond, omdat minstens een kwart van hun kijkers of luisteraars minderjarig is.

Postzegel

Het versturen van een brief met PostNL wordt 4 cent duurder en kost voortaan 54 cent. Dan gaat het om de prijs van de postzegel Nederland 1. Het tarief voor de frankeermachine wordt 47 cent. Dat was 44 cent.

Aangifte bij politie

Aangifte doen bij de politie wordt makkelijker, nu de Nationale Politie wordt ingevoerd. De belangrijkste verandering is dat het niet meer noodzakelijk is aangifte te doen in de gemeente waar een misdrijf is gepleegd. Wie bijvoorbeeld pas bij thuiskomst ontdekt dat zijn portemonnee is gestolen, hoeft niet terug naar de stad waar hij vandaan komt.

Nieuwe gemeenten

Nederland telt 408 gemeenten, nu tien oude gemeenten zijn samengevoegd tot drie nieuwe: Schagen, Goeree-Overflakkee en Molenwaard.

Inwoners

Er zijn 16.808.539 inwoners, van wie iets meer vrouwen (8.482.993) dan mannen (8.325.549). In Nederland wonen 1.977.405 niet-westerse allochtonen. 2.824.539 mensen zijn ouder dan 65.

Inburgeren

Wie gaat inburgeren, moet zelf zijn cursus en examen regelen en betalen. Eventueel kan geld worden geleend van de Dienst Uitvoering Onderwijs, die ook in de gaten houdt of een immigrant op tijd examen doet.

Plattelandswoningen

Boerderijwoningen die geen deel meer zijn van een agrarisch bedrijf, kunnen het predicaat plattelandswoning krijgen. Mensen die erin wonen kunnen minder makkelijk klagen over milieuvergunningen voor boeren in de buurt. Voor een plattelandswoning gelden niet dezelfde normen voor geluidsoverlast en luchtkwaliteit als voor ‘burgerwoningen’.

Wegwijzers

De Nationale Bewegwijzeringsdienst (NWB) is begonnen. Dat is een gevolg van het einde van het ANWB-monopolie op wegwijzers in 2004. Sindsdien moeten wegbeheerders als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten de bewegwijzering openbaar aanbesteden. De NWB wordt ondergebracht bij Rijkswaterstaat en gaat zorgen voor continuïteit in het stelsel van wegwijzers.

Rode diesel

Het goedkope tarief voor landbouwdiesel (rode diesel) verdwijnt. Zulke diesel was 17 cent per liter goedkoper dan diesel voor personenauto’s. Alleen de binnenvaart en de visserij kunnen nog van het tarief gebruikmaken. Dat betekent dat eigenaren van oude plezierboten deze diesel ook niet meer mogen gebruiken.

Netneutraliteit

Telefoonproviders mogen de toegang tot andere communicatiediensten niet meer belemmeren of duurder maken. Diensten als Whatsapp en Skype maken het makkelijk om te communiceren zonder te bellen, wat financieel ongunstig is voor telefoonproviders. De overheid wil zogeheten netneutraliteit, vrije toegang, tot internetdiensten voor alle gebruikers.

Mobiele telefonie

Elke telefonieprovider moet ten minste één abonnement aanbieden zonder starttarief en met een afrekening per gebelde seconde. Ook moeten smartphonegebruikers toegang hebben tot informatie over hun datagebruik. En wie zijn databundel overschrijdt, moet een waarschuwing krijgen.

    • Arlen Poort