Deze reis maakte ruimtehondje Laika als ze níet was doodgegaan

De Russische ruimtehond Laika was in 1957 het eerste levende wezen in de ruimte. Het arme beestje overleefde de lancering, maar overleed een paar uur later aan stress en oververhitting. Maar hoe was de ruimtereis geweest als Laika niet dood was gegaan? Dat ging zo.

Screenshot Vimeo / Avgousta Zourelidi
Screenshot Vimeo / Avgousta Zourelidi Screenshot Vimeo / Avgousta Zourelidi

De Russische ruimtehond Laika was in 1957 het eerste levende wezen in de ruimte. Het arme beestje overleefde de lancering van de Spoetnik 2, maar overleed een paar uur later aan stress en oververhitting. Maar hoe was de ruimtereis geweest als Laika níet was doodgegaan?

Laika, een zwerfhondje dat van de straten van Moskou werd geplukt, was een ware triomf van de Sovjetwetenschap: voor het eerst was een levend organisme de ruimte ingeschoten. Het hondje was daarom enorm populair in die jaren. Jammer genoeg ging de reis sowieso niet goed aflopen voor Laika: na een paar rondjes om de aarde zou het beestje worden vergiftigd.

De ruimtewedloop tussen de Russen en Amerikanen begon in 1957 toen de Russen hun eerste Spoetnik de ruimte in schoten, een maand later gevolgd door de Spoetnik 2.

Filmmaker Avgousta Zourelidi maakte als afstudeerproject een prachtige animatie van hoe de reis van Laika eruit had kunnen zien en wat er aan de ruimtereis vooraf ging. De film won de Van d’OR award voor beste animatiefilm op het filmfestival van Cannes in 2011.

LAIKA from Avgousta Zourelidi on Vimeo.