De VS hebben de nog niet afgewend fiscal cliff

Vandaag, aan het einde van de dag, moet er in Amerika een akkoord liggen om de begrotingsafgrond te voorkomen. Gisteravond waren de geluiden nog steeds niet positief.

Washington. Hoewel de Amerikaanse president Barack Obama en ook de Republikeinse senator Lindsey Graham dit weekend optimistisch waren over het bereiken van een akkoord om de zogenoemde fiscal cliff te voorkomen, lieten leiders in de Senaat gisteravond een ander geluid horen. Volgens hen lagen de onderhandelingen om 22.00 uur Nederlandse tijd stil.

De voorzitter van de Democratische meerderheid in de Senaat Harry Reid zei dat de standpunten van Republikeinen en Democraten nog altijd ver uit elkaar lagen. „Op dit moment zijn we nog niet bereid een tegenvoorstel te doen”. Volgens hem was een uitkomst nog steeds mogelijk. „Ik denk dat de Republikeinse leider veel vertrouwen heeft laten zien. We liggen nog ver uit elkaar op behoorlijk grote onderwerpen.”

Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, zei op antwoord te wachten van de Democraten over een voorstel dat hij heeft gedaan. Hij zei dat hij de hand heeft gereikt naar vicepresident Joe Biden om de impasse te doorbreken. „Ik wil dit voor elkaar krijgen, maar ik heb een danspartner nodig”. Als er vandaag geen akkoord is, wordt een reeks belastingverhogingen van kracht. AP, Reuters

Lees het laatste nieuws op nrc.nl