Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

President Chávez kampt met ‘nieuwe complicaties’

Een enorme muurschildering van Chávez in de hoofdstad Caracas. Foto Reuters / Jorge Silva
Een enorme muurschildering van Chávez in de hoofdstad Caracas. Foto Reuters / Jorge Silva Een enorme muurschildering van Chávez in de hoofdstad Caracas. Foto Reuters / Jorge Silva

De Venezolaanse president Hugo Chávez kampt nog altijd met een slechte gezondheid. Door een infectie van de luchtwegen zijn er ‘nieuwe complicaties’ opgetreden. Dat heeft vicepresident Nicolas Maduro gisteravond gezegd na een bezoek aan Chávez in de Cubaanse hoofdstad Havana, zo meldt persbureau AP. Chávez onderging daar bijna drie weken geleden een operatie wegens kanker.

Toestand Chávez delicaat

Maduro liet zich niet uit over de aard van de complicaties, maar omschreef de toestand van Chávez als ‘delicaat’. Hij legde zijn verklaring voor de Venezolaanse televisie af in het bijzijn van Chávez’ oudste dochter Rosa en haar echtgenoot Jorge Arreaza, alsook Cilia Flores.

Bij Chávez werd in juni 2011 kanker geconstateerd. In oktober werd hij voor een nieuwe termijn van zes jaar herkozen, maar in december liet hij weten dat de kanker was teruggekeerd, ondanks eerdere operaties, chemotherapie en bestraling. Hij heeft zich niet meer in het openbaar laten zien of horen sinds hij op 11 december voor de vierde keer werd geopereerd. Het lijkt uitgesloten dat hij op tijd terug kan zijn voor zijn geplande inauguratie op 10 januari.

Maduro aangewezen als opvolger

Chávez, die sinds 1999 aan de macht is in Venezuela, wees voor zijn vertrek Maduro aan als zijn plaatsvervanger. Maduro zelf heeft voor zijn reis naar Cuba minister van energiezaken Hector Navarro met de verantwoordelijkheid voor regeringszaken belast. Een door de regering gepland nieuwjaarsconcert in Caracas is afgezegd.