Bruin vet is goed: het helpt tegen obesitas

Lange tijd wisten we niet eens dat we het hadden, maar het bruine vet in het menselijk lichaam blijkt een belangrijke functie te vervullen. Bruine vetcellen kunnen in tegenstelling tot witte vetcellen direct vet verbranden en omzetten in warmte. Kou stimuleert aanmaak en activiteit van bruin vet en in januari rapporteerden onderzoekers in Journal of Clinical Investigation dat bruine vetcellen bij kou ook vet uit witte vetcellen konden verbranden. Andere onderzoekers identificeerden het hormoon irisine dat in ieder geval bij muizen wit vet verandert in bruin vet (Nature). Irisine komt vrij bij lichaamsbeweging. Vorige maand toonden Amerikaanse wetenschappers aan dat een bruinvettransplantatie er bij muizen toe leidde dat ze op een junkfooddieet lang niet zo zwaar werden als controledieren (Journal of Clinical Investigation). Ook bleken ze minder gevoelig voor het ontwikkelen van diabetes. Dit alles heeft de hoop aangewakkerd dat bruin vet in de toekomst overgewicht kan helpen bestrijden.