Boycot Elsevier

De Britse wiskundige Timothy Gowers ergerde zich zo aan Elsevier, uitgever van wetenschappelijke tijdschriften, dat hij op 21 januari een woedende blog schreef. Over de almaar stijgende prijzen voor wetenschappelijke tijdschriften, Elseviers verzet tegen open access (voor iedereen toegankelijke) tijdschriften, en de praktijk dat bibliotheken worden gedwongen ongewenste tijdschriften te kopen, omdat Elsevier die alleen in combinatie met de gewenste bladen aanbiedt. Tylor Neylon, een Amerikaan die software ontwikkelt, las de blog en zette een dag later een website op waar mensen konden intekenen voor een Elsevier-boycot. Inmiddels hebben dertienduizend wetenschappers over de hele wereld beloofd niet in Elsevierbladen te publiceren en geen artikelen te reviewen voor Elseviertijdschriften.

    • Marcel aan de Brugh