bij de buren in Schotland

In Strichen is Londen niet alleen ver weg (687 kilometer), het voelt ook ver. Bij donker, en die valt al om half vier, branden er alleen in de High Street en de weg langs de North Ugie-rivier straatlantarens. Licht komt van de sterren. Een dunne laag rijp knispert onder de voeten, alleen een uil laat zich horen.

Dit is de woonplaats van Alex Salmond, premier van Schotland. Als hij niet in de Schotse hoofdstad Edinburgh is (192 kilometer zuidelijker), dan is hij hier in Strichen. Met Moira, zijn echtgenote, woont hij in een verbouwde molen.

Maar als de inwoners van Strichen staan voor de Schotten, hebben Salmond en zijn Schotse nationalisten nog veel uit te leggen over zijn plannen voor een onafhankelijk Schotland. Want hoe zit het bijvoorbeeld met familie die in Engeland woont? En komt er een pond of een euro? En wat gebeurt er met je spaargeld op Engelse bankrekeningen? En komt er een grens?

De campagne begint komend jaar echt. In de herfst komen de nationalisten en de unionisten beiden met hun verkiezingsmanifest. Op basis daarvan moeten de Schotten in 2014 besluiten of onafhankelijkheid beter of slechter is voor hun land. (de Catalanen willen nu in 2014 ook zo’n referendum houden).

Een goede man hoor Salmond, zegt een buurvrouw. „Maar zijn ideeën zijn niet de mijne.” Dat belooft weinig goeds voor de premier.

Titia Ketelaar, Strichen (Schotland)