Beste van het Web-awards: de grappigste filmpjes van 2012

Het bleek een webhype van nauwelijks een week, maar wel een bijzonder lachwekkende. De sterfscene uit de Turkse film Kareteci Kiz (1974), die in oktober ineens duizenden views ontving, is Niet. Om. Aan. Te. Zien. En daarom om te smullen.

Gelukkig viel er ook nog wat te lachen het afgelopen jaar. Van welk filmpje schudt de buik nog na? Een persoonlijke selectie van uw redacteur in chronologische volgorde: de grappigste filmpjes en artikelen die in 2012 in Beste van het Web verschenen.

Laat in de comments weten waar u het hardst om heeft moeten lachen. Onder de de deelnemers wordt één van deze DVD-boxen verloot.

Met een vuurpijl in je bilnaad 2012 in op de Dam

Het jaar begon qua humor dubieus. Is het werkelijk grappig, of kijken we naar een man die zichzelf (waarschijnlijk onder invloed) voor het leven verminkt? In de categorie Darwin-award zou deze man, die op oudejaarsavond op een stampvolle Amsterdamse Dam een vuurpijl vanuit z’n kont probeert te lanceren, in elk geval hoog eindigen. Om zoveel stupiditeit konden we het hier niet laten toch te lachen.

Van 3 januari:

Een overval? Prima, maar niet in Rotterdam

Hilarisch verhaal in al z’n eenvoud: in een Rotterdams volkscafé probeert een overvaller de kassa op te eisen. Hij zwaait met een pistool, maar het valt tegen. De stamgasten zijn allesbehalve onder de indruk en bieden hem nog net geen biertje aan. Rotterdamse nuchterheid in optima forma.

Van 13 januari:

Zelfmoord van een wasmachine

Het duurt een dikke vijf minuten, maar dan is deze wasmachine ook wel echt aan gruzelementen. Toegegeven, er kwam een baksteen in de trommel aan te pas, maar dat was eigenlijk niet echt nodig.

Van 31 januari:

Mama mia let me gooooo - we will not let you go!

Een haveloze Canadees kan het achterin een politiewagen niet laten het eens stevig op een zingen te zetten. En toepasselijk bovendien: Queen’s Bohemian Rhapsody. Ze laten ‘m niet gaan, ook niet als hij hen (de RCMP) noemt in de tekst. Let him go!

Van 30 maart:

Het lot van die drieduizend andere Michael Jordans

De beste basketballer aller tijden Michael Jordan is niet de enige Amerikaan met die naam. Sportzender ESPN brengt in een hilarische reclame de teleurstelling die zo’n naam met zich meebrengt in beeld.

Van 17 april:

Zo verkoopt een Australische minister een wet. Dansend en zingend

De Australische minister van Handel, Craig Emerson, bezorgde ons in juli een van de ongemakkelijkste filmpjes van het jaar. Hij reageerde voor een televisiecamera op oppositieleider Tony Abott, die beweerde dat industriestad Whyalla een spookstad zou worden bij een voorgestelde CO2-heffing. Niets van waar, aldus Emerson. Maar dat zei hij niet gewoon, nee hij zong het.

Van 2 juli:

Fret kruipt onder auto Kamp en zorgt voor opschudding op Binnenhof

Als politiek journalist afreizen naar het Binnenhof en dan het verhaal van een ontsnapte fret moeten verslaan. Het gebeurde op het hoogtepunt van komkommertijd, begin juli. Een fret zorgde tijdens de traditionele afsluitende barbecue voor opschudding, door onder de auto van toenmalig minister Henk Kamp te kruipen, en er niet meer weg te willen. In het gortdroge filmpje van Novum zien we uiteindelijk Henk Bleker, destijds staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, een helpende hand toesteken om de fret (of is het een steenmarter?) te verjagen.

Van 5 juli:

De lastigste verpakking ooit – leef mee met Nexus-recensenten

Telefoonfanaten keken in juli uit naar Google’s Nexus 7. Bloggers, recensenten en allerhande andere liefhebbers pakten het hebbeding voor de camera uit, maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Hij kwam namelijk goed ingepakt, wat geweldige worstelpartijen met de doosjes opleverde.

Van 16 juli:

Ja, zo kun je de Spelen ook aankondigen, Boris

Boris Johnson staat niet bekend om zijn gebrek aan humor. De burgemeester van Londen, die de Olympische Spelen dit jaar in zijn stad mocht ontvangen, houdt wel van een grap. Hij zal dan ook best hebben gelachen om de alternatieve aankondiging van de Olympische Spelen die op Youtube van hem verschenen. Creatief knip- en plakwerk, buitengewoon grappig.

Van 24 juli:

Als bonus, de wellicht (want echt) nog grappigere áfkondiging van de Spelen door Johnson:

Kijk, dit is ongeveer het kleinste fietsje ooit

Een fiets die in je binnenzak past, altijd handig. Waar het fietsje vandaan komt is onduidelijk, maar het lijkt Australië - hoewel de titel van het filmpje in het Russisch is. Ook waar we het kunnen kopen is onduidelijk. Jammer, want wie wil er niet zo naar z’n werk?

Van 23 augustus:

Fascinerend. Er bestaat zoiets als konijnensport

Konijn Marry Lou in actie. Foto AP / Jens MeyerKonijn Marry Lou in actie. Foto AP / Jens Meyer

Geen filmpje, maar een verhaal over konijnensport deed ons lachen, afgelopen september. Na twee foto’s die persbureau AP aanbood van hordespringende konijnen, besloot redacteur Lex Boon op onderzoek uit te gaan. Bloedserieus, maar daardoor hilarisch. Wie had gedacht dat het zo’n serieuze tak van sport was, en dat de konijnen namen als ‘Cupcake von der Schokoinsel’, ‘Franz von Sachsen-Anhalt’ of ‘Theseus, Herzog von Athen’ kregen?

Van 2 september:

De voor de hand liggende vraag, is dit niet een beetje zielig voor Flocke, Marry Lou en de andere helden in deze sport? Nee, stelt Stichting SunFlowers Ranch, een organisatie met de doelstelling om “mensen en dieren dichter bij elkaar te brengen”.

Volgens de stichting is de kaninhop bedacht om de kwaliteit van het leven van de konijnen te verbeteren, schrijven ze in Comic Sans op hun website. Het was een oplossing voor “konijnen die zielig in hun kooi zaten te verpieteren”.

“De kaninhop was de eerste konijnensport en is goed aangeleerd en getraind beslist geen dierenmishandeling en pesten. Het tegendeel is waar de konijntjes hebben er plezier in omdat ze van nature uit ook al graag springen. Met veel liefde en vooral heel veel geduld wordt het aangeleerd.”

Obama kreeg vannacht ook de steun van deze ongehoord uitbundige dame

Dat Barack Obama de verkiezingen in de Verenigde Staten uiteindelijk won, dat konden we op 7 september al voorspellen. De passie waarmee Jennifer Granholm de president een hart onder de riem stak, werd tijdens de democratische conventie niet geëvenaard. Door niemand.

Van 7 september:

De webhype van het moment: dit is de slechtste sterfscène allertijden

Het bleek een webhype van nauwelijks een week, maar wel een bijzonder lachwekkende. De sterfscene uit de Turkse film Kareteci Kiz (1974), die in oktober ineens duizenden views ontving, is Niet. Om. Aan. Te. Zien. En daarom om te smullen.

Van 2 oktober:

Lucky TV: Rutte en Samsom hadden het gezellig. Maar zó gezellig?

Dit is een van de meest flauwe, studentikoze en kinderachtige onderbroekenlolfragmenten die afgelopen jaar op de vaderlandse televisie te zien was. Maar onweerstaanbaar grappig. Lucky TV neemt de goedgezinde sfeer tussen Mark Rutte en Diederik Samsom op de hak, die net samen een regeerakkoord hadden gepresenteerd en daar over spraken bij Pauw & Witteman - overigens zonder te weten wat voor heisa het akkoord nog op zou leveren.

Van 30 oktober:

Afrikanen in actie voor arme Noren in de vrieskou

We kennen allemaal de actie's in ons rijke westen voor het arme, zielige Afrika. Zo rond kerst komt de Sahel vaak weer in beeld, kruipen 3FM-dj's in een glazen huis en ontstaan allerhande andere actie's om Afrika als sneu continent neer te zetten. Dat was een groep Afrikanen een doorn in het oog en ze startten vorige maand een eigen actie, á la 'Live Aid': Radi-aid, Africa for Norway. Een actie voor koukleumende Noren.

Van 20 november:

Voetballer Fer koopt een paard, maar vergeet waar hij woont

Leroy Fer in Noordwijk, zonder paard. Foto ANP / Toussaint KluitersLeroy Fer in Noordwijk, zonder paard. Foto ANP / Toussaint Kluiters

In de laatste maand van het jaar nog een hilarisch bericht over voetballer Leroy Fer. We hebben het allemaal wel eens bij een bezoekje aan de Ikea. Je komt thuis met een kastje dat eigenlijk nergens past. Leek in de winkel een goed idee, maar de ruimte ontbreekt. Dat had Twente-middenvelder Fer met een paard. Hij kocht op een veiling voor zijn vriendin een mooi paard, voor een slordige 28.000 euro. Eenmaal thuisgekomen moet Fer, inmiddels 28.000 euro lichter, nog eens goed hebben gekeken naar zijn gang, en vervolgens naar zijn paard. Geen ruimte.

Van 4 december:

De plaatselijke paardensite Hippisch Twente tekent op uit de mond van de voetballer dat hij na drie dagen bedacht dat hij het beest eigenlijk nergens kan laten:

“Ik woon op een appartement en heb dus helemaal geen plaats voor een paard.”
Serieus over de aankoop was hij wel, verzekert hij. Na een gesprek met topruiter Jeroen Dubbeldam, die het paard voor de veiling had geselecteerd, besloot Fer het paard van de hand te doen. Hij verkoopt het dier weer aan een liefhebber die hij bij de veiling zaterdag juist net had afgetroefd. Dubbeldam gaat nu op zoek naar een passend paard voor de vriendin van Fer en heeft beloofd een plek in zijn stal beschikbaar te stellen.

Waar Fer het paard de afgelopen drie dagen heeft gelaten, is niet bekend.

Waar heeft u uit bovenstaande selectie het hardst om gelachen? Laat het hieronder weten in de comments. Op 1 januari laten we weten welk artikel/filmpje de meeste stemmen heeft gekregen. Onder de de deelnemers wordt één van deze DVD-boxen verloot.

    • Peter van der Ploeg