Antropologisch onderzoek naar financiële stam

Tegenlicht: Het brein van de bankier. Ned. 2, 21.10 - 22.00 uur

We weten alles over de oude Egyptenaren, zegt Joris Luyendijk in Tegenlicht, maar we weten vrijwel niets over de groep die onze samenleving voor een belangrijk deel bepaalt. Dat klopt. De mores in de dealingroom en het profiel van de bemanning zijn, zeker in verhouding met de invloed van de financiële markten, onderbelicht geweest. Luyendijk zelf is druk bezig dit gat te dichten met zijn columns voor The Guardian en onder meer NRC Handelsblad. De benadering daarvoor is geenszins economisch of financieel, maar juist psychologisch en antropologisch. Alsof hier een nieuw ontdekte verre stam wordt onderzocht. Een van de beste columnisten van de Financial Times, Gillian Tett, is een antropologe. Zij bracht al in de aanloop van de kredietcrisis zaken boven water die de doorsnee-econoom over het hoofd zou hebben gezien.

Zo pakt Tegenlicht het vanavond ook aan. Luyendijk is de spil waar de aflevering om draait, maar er komen meer experts aan bod. Zo ontstaat een beeld rond de investment banker. Het zou te veel gevraagd zijn om in deze korte tijd nog dieper in de psyche van de bankier door te dringen. Daar is nog op te richten wetenschappelijke discipline voor nodig. Maar het begin is er.

    • Maarten Schinkel