Amsterdamse beurs sluit jaar tien procent hoger af

De stand van de beurs na afloop van de laatste beursdag in Amsterdam. Foto ANP / Koen van Weel

De AEX heeft het beursjaar 2012 vanmiddag 9,7 procenet hoger afgesloten. Om twee uur sloot de Amsterdamse beurs 0,2 procent in de plus op 342,71 punten. Het is volgens de NOS het beste beursjaar sinds 2009.

De toonaangevende AEX-index met de 25 grootste Nederlandse bedrijven heeft ondanks de financiële crisis een goed jaar achter de rug. De jaarwinst van 2012 maskeert wel dat het een heel roerig jaar is geweest op de financiële markten. Zo stond de AEX-index in juni van dit jaar nog ruim onder de 300 punten door de wilde schommelingen op de obligatiemarkt waar schuldpapier van Italië en Spanje op grote schaal werd verkocht. Beleggers vreesden dat grote eurolanden als Italië en Spanje door de oplaaiende eurocrisis zouden worden meegezogen.

Beleggers die hun geld begin van dit jaar in Air France-KLM hadden gestopt zijn spekkoper. Het aandeel is met een koerswinst van ruim 70 procent de grootste stijger van 2012. Ook Aegon, ASML, TNT Express, Heineken, Akzo Nobel en DSM stegen om uiteenlopende redenen met tientallen procenten. KPN kreeg in 2012 harde klappen en verloor zestig procent. Ook Shell en Arcelor Mittal deden het slecht.

De AEX blijft ondanks de jaarwinst achter bij andere Europese beurzen. De Duitse DAX boekte een jaarwinst van bijna 30 procent, terwijl de CAC-40 in Parijs bijna 15 procent in waarde steeg.