Alle bacteriën die in en op ons leven

De mens is meer bacterie dan mens. In onze neuzen, darmen, navels, vagina’s en monden groeien bij elkaar honderdduizend miljard bacteriën. Dit jaar publiceerden onderzoekers van het Human Microbiome Project de grootste verkenning van deze natuurlijke bacterieflora tot nu toe. Zij vonden enorme verschillen in de samenstelling van de bacteriegemeenschappen in de lichaamsholten van 242 proefpersonen. Ieder mens is uniek, ook in zijn bacterieflora. Er zijn wel drie hoofdtypes, en die zijn ook bij chimpansees teruggevonden. Onze bacteriële verstekelingen reizen dus al miljoenen jaren met ons mee. De samenhang tussen gezondheid en bacterieflora wordt steeds vaker onderzocht. Muizen en mensen die jong antibiotica krijgen, zijn later dikker, mogelijk doordat hun darmflora uit het lood geslagen is. (LB)