Alle artikelen van Stapel onderzocht

De commissies Levelt (Tilburg), Noort (Groningen) en Drenth (Amsterdam) ondervroegen alle 70 co-auteurs van Diederik Stapel, hielden al zijn 137 publicaties tegen het licht. Statistici analyseerden de onderzoeksgegevens op effectengrootten, betrouwbaarheid, ongebruikelijke verbanden, rare patronen in tabellen en onwaarschijnlijke analyse-uitkomsten. Uiteindelijk verklaarden zij in november 55 publicaties frauduleus – de grootste wetenschapsfraude in Nederland ooit. Deze aanpak waarbij het gehele oeuvre van een wetenschapper tegen het licht wordt gehouden, is ook internationaal gezien uniek. In Nederland maakt de methode al school. Het Erasmus MC, dat eerder dit jaar bij drie artikelen van medicus Don Poldermans datafabricatie vaststelde, wil nu bekijken of ook de rest van diens 600 artikelen onderzocht moeten worden. Een doorbraak bij de bestrijding van wetenschapsfraude. (KB)