Vijfde dode vliegtuigongeluk Moskou - oorzaak mogelijk falende remmen

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/29/passagiersvliegtuig-crasht-op-snelweg-bij-moskou/

Het vliegtuigongeluk op de luchthaven Vnoekovo van Moskou heeft een vijfde slachtoffer geëist, meldde luchtvaartmaatschappij Red Wings vandaag op Twitter. Falende remmen zijn mogelijk de oorzaak van de crash gisteren, schrijft persbureau AP.

Aan boord van de Tu-204 van de Russische maatschappij Red Wings waren acht mensen, allen medewerkers van de luchtvaartmaatschappij. Het toestel schoot gisteren voorbij de landingsbaan. Het brak in stukken, kwam deels terecht op een nabijgelegen snelweg en vloog vervolgens in brand. Vier personen waren op slag dood. Vandaag bezweek een vijfde persoon in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De overige drie inzittenden raakten zwaargewond.

Zelfde soort vliegtuig crashte eerder deze maand

De zwarte dozen van het toestel worden onderzocht, er zijn monsters van de brandstof genomen en vluchtplannen bekeken. Als het daadwerkelijk de remmen zijn die faalden, zou dat overeenkomen met een waarschuwing over slechte kwaliteit van remmen die de Russische luchtvaartautoriteit gaf aan het staatsbedrijf Tupolev na een crash 21 december. Toen raakte een zelfde soort vliegtuig met 70 mensen aan boord van een Siberische landingsbaan.

Red Wings vliegt negen van de Tu-204 vliegtuigen, die van Russische makelij zijn. Het bedrijf zegt de toestellen nog gewoon te zullen gebruiken. Het type vliegtuig (in grootte vergelijkbaar met een Boeing 757) is geproduceerd in de jaren ’90 en wordt nu niet meer gemaakt.

Slecht gesteld met veiligheid vliegverkeer in Rusland

Russen maken zich al zorgen over de belabberde veiligheid van Russische toestellen. En ieder teken dat erop wijst dat de ramp van gisteren had kunnen worden voorkomen zal dat alleen maar verergeren. De zorgen zijn niet geheel onterecht: Rusland en andere voormalige Sovjet-landen hebben het afgelopen jaar het slechtst gepresteerd op het gebied van veiligheid in de lucht. Het aantal ongelukken was bijna drie keer zo hoog als in de rest van de wereld, volgens cijfers van de Internationale Luchttransport Vereniging.

    • Mirjam Remie