Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ryanair ontkent beschuldigingen van piloten over onveiligheid

epa03469529 A handout photo provided by Nuremburg Airport dated 13 November 2012 shows an airplane of the Irish low-cost airline Ryanair sitting on the tarmac at the airport in Nuremberg, Germany. Ryanair will fly to London-Stansted, Pisa, Alicante, Malaga, Porto and Cagliari from Nuremberg, starting in March 2013. EPA/MAXIMILIAN HENSEL / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
epa03469529 A handout photo provided by Nuremburg Airport dated 13 November 2012 shows an airplane of the Irish low-cost airline Ryanair sitting on the tarmac at the airport in Nuremberg, Germany. Ryanair will fly to London-Stansted, Pisa, Alicante, Malaga, Porto and Cagliari from Nuremberg, starting in March 2013. EPA/MAXIMILIAN HENSEL / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Foto EPA

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair ontkent piloten onder druk te zetten om met minder brandstof te vliegen om zodoende geld te besparen.

De beschuldigingen in KRO’s Reporter zijn “feitelijk onjuist”, aldus Ryanair vandaag in een verklaring. Reporter publiceerde vrijdag een mailwisseling (pdf) met de vliegmaatschappij.

Ryanair stelt in de verklaring, zo meldt de NOS:

“De enige druk die op Ryanair-piloten wordt gelegd, is om prioriteit te geven aan veiligheid. Dat is de reden waarom Ryanair een uitstekend veiligheidsrecord heeft van 28 jaar.”

Tevens beroept de Ierse prijsvechter zich op de rapporten van de Ierse en Spaanse autoriteiten, waarin staat dat Ryanair wat veiligheid betreft op “gelijke voet staat met de veiligste luchtvaartmaatschappijen van Europa”, aldus Ryanair.

Piloten schetsen in Reporter ander beeld

In Reporter stellen vier piloten dat de vliegmaatschappij het personeel onder druk zet om zo min mogelijk te tanken. Eén van de piloten zegt in de uitzending:

“Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden. Er wordt druk uitgeoefend op piloten om zo min mogelijk brandstof te tanken om zo geld te besparen voor het bedrijf.”

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft de Ierse autoriteiten om opheldering gevraagd over het brandstofbeleid.

Bekijk de Reporter-uitzending over Ryanair hier terug. Volgende week zendt het programma deel twee uit.