‘Onderhandelingen begrotingsafgrond lopen vast’

Leider van de Democraten in de Senaat Harry Reid verlaat de Senaatskamer. Foto AFP / Molly Riley

Hoewel zowel president Obama als senator Graham vandaag optimistisch was over het bereiken van een akkoord om de begrotingsafgrond te voorkomen, laten leiders in de Senaat nu andere geluiden horen. De onderhandelingen liggen stil, schrijft Reuters.

De voorzitter van de Democratische meerderheid in de Senaat Harry Reid zei dat de standpunten van Republikeinen en Democraten nog altijd ver uit elkaar liggen. “Ik heb meerdere malen met de president gesproken en op dit moment zijn we nog niet bereid een tegenvoorstel te doen”. Dat zou wel mogelijk worden naarmate de dag vordert, zei hij. Obama beschuldigde de Republikeinen er eerder vandaag van de wankele economie aan een risico bloot te stellen. Reid:

“Ik denk dat de Republikeinse leider veel vertrouwen heeft laten zien. We liggen alleen nog ver uit elkaar op behoorlijk grote onderwerpen.”

Als er over zo’n 24 uur geen akkoord ligt, gaat een reeks belastingverhogingen van kracht die iedere Amerikaan zal raken.

McConnell: ik heb een danspartner nodig

Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, zei tegen persbureau AP nog op antwoord te wachten van de Democraten over een voorstel dat hij heeft gedaan. Hij zei dat hij een hand heeft uitgestrekt naar vicepresident Joe Biden om de impasse te doorbreken - “Ik wil dit voor elkaar krijgen, maar ik heb een danspartner nodig”.

“Ik ben bezorgd over het gebrek aan urgentie. Er staat veel te veel op het spel. Er is niet een bepaald probleem dat een onmogelijk knelpunt blijft - het knelpunt is kennelijk de bereidheid, het belang of de moed om een deal te sluiten.”

Twitter avatar WillemPostVS Willem Post Republikeinen doen beroep op Biden om nieuwe cliff impasse te doorbreken. Politieke pad steeds smaller. Maar het kan nog.

Persbureaus weten wel inhoudelijke knelpunten te noemen. Zoals het voorstel van de Republikeinen om de groei van pensioenuitkeringen te vertragen. Veel Democraten, onder wie Reid, hebben aangegeven dat er niet in de sociale zekerheid mag worden gesneden. Een ander knelpunt is belastingverhoging voor de rijke Amerikanen, wat Obama graag wilde, maar Republikeinen (vooral conservatieven in het Huis van Afgevaardigden) absoluut niet.

Deadline halen is ook procedureel lastig

Een eventueel akkoord moet door twee kamers van het Congres worden goedgekeurd voor morgen middernacht. Zelfs als beide partijen tot een overeenkomst komen, kunnen procedurele problemen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden snelle actie bemoeilijken.

Als er geen akkoord komt, gaan er 1 januari belastingverhogingen en extra bezuinigingen van start. Dan zal er zeshonderd miljard dollar uit de economie worden gezogen en zal de werkloosheid stijgen. Er wordt aangenomen dat de VS dan weer in een recessie zullen belanden.

    • Mirjam Remie