Obama is nog steeds optimistisch over deal begrotingsafgrond

Nog 48 uur te gaan. Dan moet er een deal zijn gesloten tussen Republikeinen en Democraten om de begrotingsafgrond te voorkomen. Foto Reuters / Jonathan Ernst

President Obama is optimistisch over een akkoord dat nog voor 1 januari moet worden bereikt om de zogenaamde begrotingsafgrond te voorkomen. Dat zei hij in een interview met de zender NBC. Obama sprak zich ook uit over het onderzoek naar de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Benghazi en over strengere wapenwetgeving. De president is sceptisch over maatregelen die de wapenlobbyorganisatie NRA onlangs voorstelde.

Financiële markten worden aangetast als wetgevers er niet in slagen een overeenkomst te bereiken voor dinsdag, zei Obama. Hij roept het Congres op om snel te handelen. Wetgevers zijn bezig met een last-minute akkoord: zeshonderd miljard dollar aan belastingverhogingen en extra bezuinigingen. Als dat niet lukt zal Obama volgend jaar als eerst een wet indienen waarmee de belastingen voor de middenklasse worden verlaagd, zo zei hij tegen de NBC.

“Ik hoop dat mensen inzien dat, ondanks de partijverschillen, onze topprioriteit is om de komende 48 uur te bereiken dat de belastingen van de middenklasse niet omhoog gaan. Dat zou onze economie enorm beschadigen. We kunnen het voor elkaar krijgen. Democraten en Republikeinen zeggen allebei dat ze niet willen dat de belastingen voor de middeninkomens omhoog gaan. We zijn het daar allemaal mee eens.”

http://www.youtube.com/watch?v=9kiurcB3p_4

Ook de Republikeinse senator Lindsey Graham is positief: hij zei vandaag tegen Fox News dat de kansen voor een kleine overeenkomst in de komende 48 uur om de begrotingsafgrond te voorkomen “buitengewoon goed” zijn. Hij zei ook dat Obama gewonnen heeft: hij noemde de deal een politieke overwinning voor de president.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Republikeinse senator “@GrahamBlog: President Obama is going to get tax rate increases. The president won.”

Begrotingsafgrond… wat is dat nou precies? Lees ons achtergrondartikel ‘VS staan aan de rand van een begrotingsafrond. Hoe hard kan de val zijn?’

Goede aanknopingspunten onderzoek Benghazi

De VS hebben een paar “heel goede aanknopingspunten” over wie de aanval op de Amerikaanse ambassade hebben uitgevoerd in Benghazi, zei Obama.

Bij de aanval in de Libische hoofdstad in september kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie de ambassadeur Chris Stevens. De FBI heeft herhaaldelijk mensen naar Libië gezonden voor onderzoek, zo zei de president. Hij zei verder geen uitspraken te willen doen omdat het onderzoek nog loopt.

Na de aanval kwam er kritiek op de Amerikaanse regering, die te weinig zou hebben gedaan voor de veiligheid van de Amerikanen. Een onafhankelijke onderzoekscommissie stemde daarmee in: de commissie concludeerde dat het ministerie van Buitenlandse Zaken “systematisch” heeft gefaald bij het beveiligen van diplomaten in Benghazi. Obama:

“We doen niet alsof hier geen probleem was. Dit was een enorm probleem. En we gaan iedere aanbeveling die naar voren is gebracht opvolgen.”

Volgend jaar strengere wapenwetgeving

Obama liet zich ook uit over de wapenwetgeving. Al komend jaar wil hij strengere wetten op dat gebied. Een speciale werkgroep onder leiding van vicepresident Joe Biden buigt zich over de vraag hoe die er het beste kunnen komen. Begin volgend jaar komt Biden met voorstellen en Obama zei goed naar dat advies te zullen luisteren. De werkgroep is een reactie op het bloedbad op een basisschool in Newtown, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen omkwamen.

Obama liet ook blijken sceptisch te zijn over de plannen die wapenlobbyorganisatie National Rifle Association een week na het schietdrama voorstelde: gewapende beveiliging op alle scholen.

“Ik ga niet vooruitlopen op de aanbevelingen die ik krijg. Ik ben er sceptisch over dat het enige antwoord is om nog meer wapens naar scholen te brengen. En ik denk dat de grote meerderheid van de Amerikanen er sceptisch over is dat dat ons probleem zou oplossen.”

    • Mirjam Remie